Czas powstania
Kartacze to dawna potrawa tradycyjna, której historia sięga kilku wieków.
Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu
Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Sejneńszczyźnie i związana z polsko- litewskim pograniczem. Kartacze znane są na Litwie pod nazwą cepeliny, zaś w okolicach Gołdapi i na Mazurach jako Keilchen.
Jest to potrawa sycąca i tania w przygotowaniu, a głównymi jej składnikami są ziemniaki i mięso.
W Sejnach wyborne kartacze serwuje Karczma Litewska.
Opis walorów kulinarnych
Kartacze sejneńskie mają kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i są wielkości od 8 do 10 cm. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną. Dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu surowych kartofli. Zawartość surowych ziemniaków nadaje kartaczom szarą barwę. Nadzienie to zazwyczaj przyprawione mięso mielone, np. z mielonej łopatki wieprzowej. Cepeliny gotuje się w wodzie lub rosole i podaje na gorąco, zwykle okraszone skwarkami,z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą, zaś na Litwie ze śmietaną, gdzie kartacze uznane są potrawę narodową.