Kartacze

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Czas powstania

    Kartacze to dawna potrawa tradycyjna, której historia sięga kilku wieków.

    Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

    Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Sejneńszczyźnie i związana z polsko- litewskim pograniczem. Kartacze znane są na Litwie pod nazwą cepeliny, zaś w okolicach Gołdapi i na Mazurach jako Keilchen.

    Jest to potrawa sycąca i tania w przygotowaniu, a głównymi jej składnikami są ziemniaki i mięso.

    W Sejnach wyborne kartacze serwuje Karczma Litewska.

    Opis walorów kulinarnych

    Kartacze sejneńskie mają kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i są wielkości od 8 do 10 cm. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną. Dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu surowych kartofli. Zawartość surowych ziemniaków nadaje kartaczom szarą barwę. Nadzienie to zazwyczaj przyprawione mięso mielone, np. z mielonej łopatki wieprzowej. Cepeliny gotuje się w wodzie lub rosole i podaje na gorąco, zwykle okraszone skwarkami,z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą, zaś na Litwie ze śmietaną, gdzie kartacze uznane są potrawę narodową.

    Poprzedni artykułDwór w Krasnogrudzie
    Następny artykułKiszka ziemniaczana