Czas powstania

Kartacze to dawna potrawa tradycyjna, której historia sięga kilku wieków.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Sejneńszczyźnie i związana z polsko- litewskim pograniczem. Kartacze znane są na Litwie pod nazwą cepeliny, zaś w okolicach Gołdapi i na Mazurach jako Keilchen.

Jest to potrawa sycąca i tania w przygotowaniu, a głównymi jej składnikami są ziemniaki i mięso.

W Sejnach wyborne kartacze serwuje Karczma Litewska.

Opis walorów kulinarnych

Kartacze sejneńskie mają kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i są wielkości od 8 do 10 cm. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną. Dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu surowych kartofli. Zawartość surowych ziemniaków nadaje kartaczom szarą barwę. Nadzienie to zazwyczaj przyprawione mięso mielone, np. z mielonej łopatki wieprzowej. Cepeliny gotuje się w wodzie lub rosole i podaje na gorąco, zwykle okraszone skwarkami,z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą, zaś na Litwie ze śmietaną, gdzie kartacze uznane są potrawę narodową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj