Kartacze

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Czas powstania

    Kartacze to dawna potrawa tradycyjna, której historia sięga kilku wieków.

    Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

    Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Sejneńszczyźnie i związana z polsko- litewskim pograniczem. Kartacze znane są na Litwie pod nazwą cepeliny, zaś w okolicach Gołdapi i na Mazurach jako Keilchen.

    Jest to potrawa sycąca i tania w przygotowaniu, a głównymi jej składnikami są ziemniaki i mięso.

    W Sejnach wyborne kartacze serwuje Karczma Litewska.

    Opis walorów kulinarnych

    Kartacze sejneńskie mają kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i są wielkości od 8 do 10 cm. Ciasto przygotowuje się z masy powstałej przez połączenie tartych surowych ziemniaków z ziemniakami gotowanymi lub z mąką ziemniaczaną. Dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu surowych kartofli. Zawartość surowych ziemniaków nadaje kartaczom szarą barwę. Nadzienie to zazwyczaj przyprawione mięso mielone, np. z mielonej łopatki wieprzowej. Cepeliny gotuje się w wodzie lub rosole i podaje na gorąco, zwykle okraszone skwarkami,z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą, zaś na Litwie ze śmietaną, gdzie kartacze uznane są potrawę narodową.

    Poprzedni artykułDwór w Krasnogrudzie
    Następny artykułKiszka ziemniaczana