Czas powstania:

nieznany

Opis cech fizycznych:

nie dotyczy

Opis kontekstów historycznych:

Już w prasie w latach 50. XX w. znajdujemy liczne wzmianki na temat przygotowywanej w Siewierzu pieczonej gęsiny. Obok gęsi przygotowywano również potrawy z gęsich podrobów tj. pasztety lub gęsie pipki, czyli duszone w warzywach i polewane gęsim tłuszczem gęsie żołądki. Podroby gęsie są często wymieniane w książkach kulinarnych, co świadczy to o tym, że trwale wpisały się w polską tradycję kulinarną.

Gęsie żołądki, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/guidebook/1018751/poi/8

W Siewierzu gęsie żołądki przygotowywane są według dawnej receptury z gęsi hodowanych i karmionych tradycyjnie. Potrawa serwowana na uroczystościach rodzinnych, w domowym zaciszu i wielu siewierskich restauracjach stała się wizytówką gastronomiczną Siewierza.

Przepis na tą potrawę znajdujemy między innymi w książce kulinarnej: „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” wydanej przez Śląską Organizację Turystyczną.

Duszone żołądki gęsie, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/dish/512106/gesie-zoladki-duszone-gesie-pipki

Dane identyfikacyjne:

województwo śląskie

Gmina Siewierz, Siewierz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj