Czas powstania:
nieznany
Opis cech fizycznych:
nie dotyczy
Opis kontekstów historycznych:
Już w prasie w latach 50. XX w. znajdujemy liczne wzmianki na temat przygotowywanej w Siewierzu pieczonej gęsiny. Obok gęsi przygotowywano również potrawy z gęsich podrobów tj. pasztety lub gęsie pipki, czyli duszone w warzywach i polewane gęsim tłuszczem gęsie żołądki. Podroby gęsie są często wymieniane w książkach kulinarnych, co świadczy to o tym, że trwale wpisały się w polską tradycję kulinarną.
W Siewierzu gęsie żołądki przygotowywane są według dawnej receptury z gęsi hodowanych i karmionych tradycyjnie. Potrawa serwowana na uroczystościach rodzinnych, w domowym zaciszu i wielu siewierskich restauracjach stała się wizytówką gastronomiczną Siewierza.
Przepis na tą potrawę znajdujemy między innymi w książce kulinarnej: „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” wydanej przez Śląską Organizację Turystyczną.
Dane identyfikacyjne:
województwo śląskie
Gmina Siewierz, Siewierz