Gęsie żołądki duszone (gęsie pipki)

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Czas powstania:

    nieznany

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Już w prasie w latach 50. XX w. znajdujemy liczne wzmianki na temat przygotowywanej w Siewierzu pieczonej gęsiny. Obok gęsi przygotowywano również potrawy z gęsich podrobów tj. pasztety lub gęsie pipki, czyli duszone w warzywach i polewane gęsim tłuszczem gęsie żołądki. Podroby gęsie są często wymieniane w książkach kulinarnych, co świadczy to o tym, że trwale wpisały się w polską tradycję kulinarną.

    Gęsie żołądki, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/guidebook/1018751/poi/8

    W Siewierzu gęsie żołądki przygotowywane są według dawnej receptury z gęsi hodowanych i karmionych tradycyjnie. Potrawa serwowana na uroczystościach rodzinnych, w domowym zaciszu i wielu siewierskich restauracjach stała się wizytówką gastronomiczną Siewierza.

    Przepis na tą potrawę znajdujemy między innymi w książce kulinarnej: „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” wydanej przez Śląską Organizację Turystyczną.

    Duszone żołądki gęsie, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/dish/512106/gesie-zoladki-duszone-gesie-pipki

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Siewierz, Siewierz