Wątróbki gęsie po siewiersku

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Bractwo Rycerskie Zamku Będzin

    Czas powstania: 2001 r. Opis kontekstów historycznych: Bractwo Rycerskie Zamku Będzin...

    Udostępnij

    Wątróbki gęsie po siewiersku, źródło: https://www.facebook.com/zlotages/

    Czas powstania:

    nieznany

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Już w prasie z połowy ubiegłego wieku Siewierz wymieniany był jako słynący z gęsiny. Oprócz pieczonej gęsi oraz gęsich żołądków do specjałów lokalnej kuchni należą gęsie wątróbki. Wyjątkowość ich smaku pochodzi z zarówno z tradycyjnej metody chowu tych ptaków, jak i z prostoty przyrządzania potraw oraz wykorzystywania gęsiego smalcu do smażenia.

    W Siewierzu gęsie wątróbki podawane są najczęściej z pieczonym jabłkiem i drobno pokrojoną, duszoną cebulą. W książce kulinarnej autorstwa Lucyny Ćwierczakiwiczowej (1978 r.) odnajdujemy klasyczny przepis na gęsią wątróbkę:

    „wątróbki gęsie doskonale smakują moczone poprzednio w mleku, a następnie smażone na smalcu gęsim, w którym przed smażeniem wrzucić drobnych cebulek i parę jabłek w krążki pokrajanych. posolić przed podaniem”

    Przepis na wątróbki gęsie po siewiersku, wpisane w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego zamieszczono w „Zbiorze przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”.

    https://www.slaskiesmaki.pl/staticcontent/141226/watrobki-gesie-po-siewiersku

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Siewierz, Siewierz