Wątróbki gęsie po siewiersku, źródło: https://www.facebook.com/zlotages/

Czas powstania:

nieznany

Opis cech fizycznych:

nie dotyczy

Opis kontekstów historycznych:

Już w prasie z połowy ubiegłego wieku Siewierz wymieniany był jako słynący z gęsiny. Oprócz pieczonej gęsi oraz gęsich żołądków do specjałów lokalnej kuchni należą gęsie wątróbki. Wyjątkowość ich smaku pochodzi z zarówno z tradycyjnej metody chowu tych ptaków, jak i z prostoty przyrządzania potraw oraz wykorzystywania gęsiego smalcu do smażenia.

W Siewierzu gęsie wątróbki podawane są najczęściej z pieczonym jabłkiem i drobno pokrojoną, duszoną cebulą. W książce kulinarnej autorstwa Lucyny Ćwierczakiwiczowej (1978 r.) odnajdujemy klasyczny przepis na gęsią wątróbkę:

„wątróbki gęsie doskonale smakują moczone poprzednio w mleku, a następnie smażone na smalcu gęsim, w którym przed smażeniem wrzucić drobnych cebulek i parę jabłek w krążki pokrajanych. posolić przed podaniem”

Przepis na wątróbki gęsie po siewiersku, wpisane w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego zamieszczono w „Zbiorze przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”.

https://www.slaskiesmaki.pl/staticcontent/141226/watrobki-gesie-po-siewiersku

Dane identyfikacyjne:

województwo śląskie

Gmina Siewierz, Siewierz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj