Przepis na ciasto:
1 kg mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki płaskie lub lekko zaokrąglone sody
2 jajka
4 łyżki cukru
kefir lub kwaśne mleko – 800 ml
Można dodać troszkę śmietany, jeśli jest, ale niekoniecznie. Podaną ilość można proporcjonalnie zmniejszyć.
Zrobić luźne ciasto. Najpierw w misce wymieszać wszystkie składniki, a następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać. Kefiru lub kwaśnego mleka dodać tyle, żeby ciasto było luźne, ale by można je było rozwałkować – by nie było za twarde. Ciasto rozwałkować, wykrawać placuszki – brozioki szklanką, podsypywać mąką, by nie kleiły się do stolnicy. Placuszki układać luźno (z niewielkimi przerwami od siebie) na blasze z piekarnika lub na brytfance wyłożonej szarym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po lekkim podpieczeniu przewracać na drugą stronę. I tak przewracać co najmniej po 2 razy – wtedy są dobrze upieczone w środku i ładnie wyrosną. Właśnie w tym przewracaniu tkwi sekret dobrze upieczonych brozioków. Można też upiec na grubej patelni lekko posmarowanej tłuszczem, najlepiej smalcem, ale już tak ładnie nie wyrosną.
Wśród potraw Lasowiaków ważne miejsce zajmował chleb, pieczony w domach przez gospodynie w piecach chlebowych. Przysmakiem były także podpłomyki, które nadziewano owocami np.: jagodami, jabłkami czy malinami. Gdy zabrakło chleba, gospodynie piekły na blasze kuchennej brozioki- placki z mąki z dodatkiem sody, zwanej przez Lasowiaków brozą. W Przecławiu co jakiś czas odbywają się warsztaty pieczenia brozioków, które prowadzą członkinie miejscowych kół gospodyń wiejskich lub stowarzyszeń, zwykle dla uczniów szkół podstawowych tej gminy. To międzypokoleniowe pieczenie brozioków jest zwykle wspaniałą okazją, kiedy starsze pokolenie przekazuje wartościową wiedzę na temat życia, zwyczajów i pracy mieszkańców gminy Przecław najmłodszym mieszkańcom lokalnej społeczności.
Województwo: podkarpackie
Gmina: Przecław