Lasowiacy i przecławskie brozioki

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Przepis na ciasto:

    1 kg mąki

    2 łyżeczki soli

    2 łyżeczki płaskie lub lekko zaokrąglone sody

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    kefir lub kwaśne mleko – 800 ml

    Można dodać troszkę śmietany, jeśli jest, ale niekoniecznie. Podaną ilość można proporcjonalnie zmniejszyć.

    Zrobić luźne ciasto. Najpierw w misce wymieszać wszystkie składniki, a następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać. Kefiru lub kwaśnego mleka dodać tyle, żeby ciasto było luźne, ale by można je było rozwałkować – by nie było za twarde. Ciasto rozwałkować, wykrawać placuszki – brozioki szklanką, podsypywać mąką, by nie kleiły się do stolnicy. Placuszki układać luźno (z niewielkimi przerwami od siebie) na blasze z piekarnika lub na brytfance wyłożonej szarym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po lekkim podpieczeniu przewracać na drugą stronę. I tak przewracać co najmniej po 2 razy – wtedy są dobrze upieczone w środku i ładnie wyrosną. Właśnie w tym przewracaniu tkwi sekret dobrze upieczonych brozioków. Można też upiec na grubej patelni lekko posmarowanej tłuszczem, najlepiej smalcem, ale już tak ładnie nie wyrosną.

    Wśród potraw Lasowiaków ważne miejsce zajmował chleb, pieczony w domach przez gospodynie w piecach chlebowych. Przysmakiem były także podpłomyki, które nadziewano owocami np.: jagodami, jabłkami czy malinami. Gdy zabrakło chleba, gospodynie piekły na blasze kuchennej brozioki- placki z mąki z dodatkiem sody, zwanej przez Lasowiaków brozą. W Przecławiu co jakiś czas odbywają się warsztaty pieczenia brozioków, które prowadzą członkinie miejscowych kół gospodyń wiejskich lub stowarzyszeń, zwykle dla uczniów szkół podstawowych tej gminy. To międzypokoleniowe pieczenie brozioków jest zwykle wspaniałą okazją, kiedy starsze pokolenie przekazuje wartościową wiedzę na temat życia, zwyczajów i pracy mieszkańców gminy Przecław najmłodszym mieszkańcom lokalnej społeczności.

    Województwo: podkarpackie

    Gmina: Przecław

    Brozioki.
    Brozioki.