Gospodarstwo Yagi – sery farmerskie w środku miasta

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Jogurt naturalny z koziego mleka, fot. Jan Krawiec

    Czas powstania:

    2016 rok

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Gospodarstwo powstało w wyniku miłości do dobrego i zdrowego jedzenia tworzonego zgodnie z naturą i poszanowaniem zwierząt oraz chęci podzielenia się dobrymi produktami z ludźmi ceniącymi  naturalną żywność. Znajduje się w jednej z peryferyjnych dzielnic Sosnowca w Ostrowach Górniczych i prowadzone jest przez rodzinę Krawców.

    Do dawnych tradycji hodowli kóz na rolniczych i podmiejskich obszarach Zagłębia Dąbrowskiego nawiązał pomysłodawca i właściciel gospodarstwa Pan Jan Krawiec, będący z wykształcenia informatykiem a z wyboru hodowcą i serowarem. W prowadzeniu gospodarstwa pomaga mu matka – Pani Aldona, która swoją wiedzę i pasję do ziół oraz zdrowej, naturalnej żywności wykorzystuje na każdym etapie powstawania wyjątkowych kozich serów.

    Gospodarstwo Yagi, które swoją nazwę zaczerpnęło z języka japońskiego (Yagi – koza) oferuje w sprzedaży mleko kozie (w zwrotnych butelkach) z którego wytwarzane są różnego rodzaju kozie sery czyste bądź z dodatkami ziół, przypraw bądź kwiatów. W ofercie znajduje się także naturalny jogurt probiotyczny oraz kefir ukwaszany grzybkiem tybetańskim.

    Serek do grilowania, robiony według przepisu na cypryjski ser halloumi, fot. Jan Krawiec

    Właściciele gospodarstwa nie tylko hodują kozy dbając aby były szczęśliwe, wytwarzają naturalne produkty z koziego mleka ale również dbają o edukację najmłodszych goszcząc dzieci z okolicznych przedszkoli i szkół na spotkaniach promujących ekologiczną hodowlę zwierząt i zdrową żywność.

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Sosnowiec, Sosnowiec – Ostrowy Górnicze