Czas powstania:
2016 rok
Opis cech fizycznych:
nie dotyczy
Opis kontekstów historycznych:
Gospodarstwo powstało w wyniku miłości do dobrego i zdrowego jedzenia tworzonego zgodnie z naturą i poszanowaniem zwierząt oraz chęci podzielenia się dobrymi produktami z ludźmi ceniącymi naturalną żywność. Znajduje się w jednej z peryferyjnych dzielnic Sosnowca w Ostrowach Górniczych i prowadzone jest przez rodzinę Krawców.
Do dawnych tradycji hodowli kóz na rolniczych i podmiejskich obszarach Zagłębia Dąbrowskiego nawiązał pomysłodawca i właściciel gospodarstwa Pan Jan Krawiec, będący z wykształcenia informatykiem a z wyboru hodowcą i serowarem. W prowadzeniu gospodarstwa pomaga mu matka – Pani Aldona, która swoją wiedzę i pasję do ziół oraz zdrowej, naturalnej żywności wykorzystuje na każdym etapie powstawania wyjątkowych kozich serów.
Gospodarstwo Yagi, które swoją nazwę zaczerpnęło z języka japońskiego (Yagi – koza) oferuje w sprzedaży mleko kozie (w zwrotnych butelkach) z którego wytwarzane są różnego rodzaju kozie sery czyste bądź z dodatkami ziół, przypraw bądź kwiatów. W ofercie znajduje się także naturalny jogurt probiotyczny oraz kefir ukwaszany grzybkiem tybetańskim.
Właściciele gospodarstwa nie tylko hodują kozy dbając aby były szczęśliwe, wytwarzają naturalne produkty z koziego mleka ale również dbają o edukację najmłodszych goszcząc dzieci z okolicznych przedszkoli i szkół na spotkaniach promujących ekologiczną hodowlę zwierząt i zdrową żywność.
Dane identyfikacyjne:
województwo śląskie
Gmina Sosnowiec, Sosnowiec – Ostrowy Górnicze