Czas powstania:
nieznany
Opis cech fizycznych:
nie dotyczy
Opis kontekstów historycznych:
Już w prasie z połowy ubiegłego wieku Siewierz wymieniany był jako słynący z gęsiny. Oprócz pieczonej gęsi oraz gęsich żołądków do specjałów lokalnej kuchni należą gęsie wątróbki. Wyjątkowość ich smaku pochodzi z zarówno z tradycyjnej metody chowu tych ptaków, jak i z prostoty przyrządzania potraw oraz wykorzystywania gęsiego smalcu do smażenia.
W Siewierzu gęsie wątróbki podawane są najczęściej z pieczonym jabłkiem i drobno pokrojoną, duszoną cebulą. W książce kulinarnej autorstwa Lucyny Ćwierczakiwiczowej (1978 r.) odnajdujemy klasyczny przepis na gęsią wątróbkę:
„wątróbki gęsie doskonale smakują moczone poprzednio w mleku, a następnie smażone na smalcu gęsim, w którym przed smażeniem wrzucić drobnych cebulek i parę jabłek w krążki pokrajanych. posolić przed podaniem”
Przepis na wątróbki gęsie po siewiersku, wpisane w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego zamieszczono w „Zbiorze przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”.
Dane identyfikacyjne:
województwo śląskie
Gmina Siewierz, Siewierz