Śliwiaki – pierogi z suszonych śliwek

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Cmentarz parafialny „Na Zjawieniu”

    Położony jest w południowo -zachodniej części Radomyśla nad doliną...

    Krzyż nad Graniczką

    Rodziny zamordowanych podchorążych czekały 58 lat – do 12...

    Kościół pw. św. Tomasza

    Czas powstania: XVI w. Opis kontekstów historycznych: Pierwszy kościół w tym miejscu...

    Góra „Dorotka” w Będzinie

    Czas powstania: nie dotyczy Opis cech fizycznych: Wzgórze Przemienienia Pańskiego w Będzinie...

    Będzińskie targowisko

    Czas powstania: lata 20. XX w. Opis cech fizycznych: Przy ul. Gzichowskiej...

    Udostępnij

    Śliwiaki to staropolskie pierogi z suszonych śliwek, podawane głównie jako jedno z dań wigilijnych. Tak jak większość potraw wigilijnych z suszonych owoców, grzybów, czy maku, pierogi te sięgają czasów przedchrześcijańskich – były to tzw. potrawy dla „ duchów”.

    Receptura przygotowania pierożków jest niezmienna od lat i bardzo prosta. Ilość użytych składników zależy od ilości osób dla których będą przygotowywane. Z jednego kilograma suszonych śliwek bez pestek wychodzi około 50 pierogów.

     Podstawą farszu są suszone śliwki , które należy namoczyć, następnie ugotować, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. (usunąć pestki).

    Z mąki jajka i ciepłej wody zagnieść wolne ciasto starannie wyrabiając rękami. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałożyć śliwkę, złożyć w pół i zalepić.

    Pierożki ugotować w lekko osolonej wodzie- około 2 min. Wybrać łyżką cedzakową i odsączyć z wody. Gotowe pierogi polać roztopionym masłem i miodem.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA