Śliwiaki – pierogi z suszonych śliwek

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Śliwiaki to staropolskie pierogi z suszonych śliwek, podawane głównie jako jedno z dań wigilijnych. Tak jak większość potraw wigilijnych z suszonych owoców, grzybów, czy maku, pierogi te sięgają czasów przedchrześcijańskich – były to tzw. potrawy dla „ duchów”.

    Receptura przygotowania pierożków jest niezmienna od lat i bardzo prosta. Ilość użytych składników zależy od ilości osób dla których będą przygotowywane. Z jednego kilograma suszonych śliwek bez pestek wychodzi około 50 pierogów.

     Podstawą farszu są suszone śliwki , które należy namoczyć, następnie ugotować, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. (usunąć pestki).

    Z mąki jajka i ciepłej wody zagnieść wolne ciasto starannie wyrabiając rękami. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałożyć śliwkę, złożyć w pół i zalepić.

    Pierożki ugotować w lekko osolonej wodzie- około 2 min. Wybrać łyżką cedzakową i odsączyć z wody. Gotowe pierogi polać roztopionym masłem i miodem.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA