Orzechówka – nalewka regionalna

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    W domu zawsze była orzechówka, przecież nie było leków jak teraz – wspomina  pani Krystyna.

    Krystyna Więckowska sporządza orzechówkę od niepamiętnych czasów, według przepisu siostry Janiny z Lubelskiego, wieś Olchowiec.

    Składniki: 80 orzechów zielonych, zerwanych w czerwcu, 2 szklanki cukru, 1 szklanka spirytusu

    Miękkie orzechy pokroić kostkę i zasypać cukrem w słoiku. Po 10 dniach zlać sok i wymieszać ze spirytusem. Orzechówka jest dobra na dolegliwości żołądkowe.


    Orzechówka cieszy się uznaniem smakoszy na kulinarnych wystawach.