Gospodarstwo Ekologiczne w Jarach

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Rodzinne gospodarstwo położone jest wśród lasów w okolicach Obornik Śląskich. Hodowla bydła  prowadzona jest od ponad 30 lat, a od ponad 10 lat gospodarstwo ma certyfikat GOSPODARSTWA EKOLOGICZNEGO (Agro Bio Test Nr PL 0207A) tzn. że uprawa i hodowla prowadzona jest w sposób naturalny, bez używania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, z poszanowaniem środowiska.  Zwierzęta hodowane są na pachnących ziołami naturalnych łąkach i pastwiskach, gdzie przebywają przez większą część roku. w okresie zimy dokarmiane są sianem. w gospodarstwie nie stosuje sie żadnych pasz zawierających GMO.

    w ofercie: mleko, sery i zioła oraz chleb żytni na zakwasie.

    SER TWAROGOWY

    Naturalnie ukwaszone mleko jest podgrzewane, następnie odcedza się serwatkę, do tego celu można użyć sitko lub specjalne woreczki. po wstępnym odcieknięciu dodatkowo obciąża się woreczek, by wycisnąć pozostałą serwatkę.

    SER PODPUSZCZKOWY

    Do świeżo udojonego mleka dodaje się podpuszczkę, lekko miesza i po 40 min powstaje skrzep. Następnie jest on rozdrabniany i podgrzewany w celu oddzielenia serwatki. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury odlewa się serwatkę, uzyskany skrzep soli się i dodaje ekologiczne zioła (bazylia, cząber, czosnek niedźwiedzi), kozieradkę lub czarnuszkę. następnie uzyskaną masę wylewa się na chustę serowarską umieszczoną w formie, odpowiednio obciąża, by umożliwić odciśnięcie serwatki. Serek jest gotowy do spożycia. W celu przedłużenia jego trwałości jest wędzony  czereśniowym drewnem.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA