Śliwiaki to staropolskie pierogi z suszonych śliwek, podawane głównie jako jedno z dań wigilijnych. Tak jak większość potraw wigilijnych z suszonych owoców, grzybów, czy maku, pierogi te sięgają czasów przedchrześcijańskich – były to tzw. potrawy dla „ duchów”.
Receptura przygotowania pierożków jest niezmienna od lat i bardzo prosta. Ilość użytych składników zależy od ilości osób dla których będą przygotowywane. Z jednego kilograma suszonych śliwek bez pestek wychodzi około 50 pierogów.
Podstawą farszu są suszone śliwki , które należy namoczyć, następnie ugotować, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. (usunąć pestki).
Z mąki jajka i ciepłej wody zagnieść wolne ciasto starannie wyrabiając rękami. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałożyć śliwkę, złożyć w pół i zalepić.
Pierożki ugotować w lekko osolonej wodzie- około 2 min. Wybrać łyżką cedzakową i odsączyć z wody. Gotowe pierogi polać roztopionym masłem i miodem.