Czas powstania

Augustowska Miodosytnia działa od roku 2017.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Prężnie rozwijająca się firma bazująca na tradycji bartnictwa i miodosytnictwa założona została w Augustowie. Przypomina dawne smaki miodów pitnych i innych alkoholowych napojów, ale także wprowadza autorskie: Jabłko na Miodzie, Pieprzna Wiśnia, Wczesny Kawowy.

Za swoje produkty Augustowska Miodosytnia nagradzana jest w wielu krajowych, a także międzynarodowych konkursach. W październiku 2021 roku w USA odbył się międzynarodowy konkurs miodów pitnych Orpheus Mead Fest. Miodosytnia zgłosiła tam 4 swoje miody, które zdobyły aż 5 medali, w tym 3 złote.

Augustowska Miodosytnia jest kandydatem do Podlaskiej Marki Roku 2021.

Produkty Augustowskiej Miodosytni można zakupić również online na stronie: https://augustowska-miodosytnia.pl

Opis kontekstów historycznych

Idea powstania Augustowskiej Miodosytni zrodziła się z zaangażowania w przywracanie bartnictwa oraz z chęci podzielenia się doświadczeniami z domowym miodosytnictwem. Tak jak w przypadku bartnictwa, a miodosytnictwo to piękna staropolska tradycja wyparta z rynku i powszechnej świadomości poprzez popularyzację bardziej ekonomicznych form produkcji. Augustowską Miodosytnię otworzono, aby w sposób tradycyjny produkować miody pitne najwyższej jakości, stosując tylko naturalne surowce pozyskiwane z terenu Puszczy Augustowskiej i obszarów sąsiednich.

Część zysków Augustowskiej miodosytni przeznacza się na rozwój bartnictwa poprzez wspieranie działalności Bractwa Bartnego. Receptury miodów powstają na bazie bogatej tradycji miodosytniczej Rzeczypospolitej Obojga Narodów.

Piotr Piłasiewicz i Paweł Kotwica z Augustowskiej Miodosytni. Fot. augustowska-miodosytnia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj