Czas powstania
Restauracja „Kuchnia Tatarska u Alika” działa od 2013 roku.
Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu
Kuchnia Tatarska u Alika od roku 2021 mieści się przy zalewie Arkadia na ulicy Zastawie 42 w Suwałkach.
Restauracja serwuje wyjątkowe dania regionalne, inspirowane kresową kuchnią Suwalszczyzny- Tatarską, Litewską, Białoruską.
Kuchnia jest wyjątkową podróżą w kulinarny świat orientu, którą rokrocznie odwiedza mnóstwo turystów z całego świata.
Opis kontekstów historycznych
Kuchnia tatarska związana jest z kilkusetletnią tradycją polskich Tatarów, których osadnictwo na Podlasiu sięga XVII wieku. Choć na Suwalszczyźnie Tatarzy osiedlili się wcześniej, w samych Suwałkach większość muzułmanów pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku, po wojnie rosyjsko- tureckiej w roku 1878. Wtedy też rozwinęła tu się kultura i kuchnia muzułmańska, gdyż jeńcom wojennym zezwolono na zamieszkanie i prowadzenie zakładów cukierniczych oraz piekarni. Przed rokiem 1904 założono też mizar, czyli cmentarz mahometański.
Dziś, bazując na tradycji i wyjątkowości historii i kultury tatarskiej, w znakomitej restauracji „Kuchnia tatarska u Alika” spróbować można smacznych, wschodnich potraw, takich jak: pierekaczewnik, kartoflanki, azu, pilaw, czebureki, kibiny, pierogi, czy kołduny, a także wiele rodzajów zup i deserów.