Kuchnia Tatarska u Alika

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Cmentarz parafialny „Na Zjawieniu”

    Położony jest w południowo -zachodniej części Radomyśla nad doliną...

    Krzyż nad Graniczką

    Rodziny zamordowanych podchorążych czekały 58 lat – do 12...

    Kościół pw. św. Tomasza

    Czas powstania: XVI w. Opis kontekstów historycznych: Pierwszy kościół w tym miejscu...

    Góra „Dorotka” w Będzinie

    Czas powstania: nie dotyczy Opis cech fizycznych: Wzgórze Przemienienia Pańskiego w Będzinie...

    Będzińskie targowisko

    Czas powstania: lata 20. XX w. Opis cech fizycznych: Przy ul. Gzichowskiej...

    Udostępnij

    Czas powstania

    Restauracja „Kuchnia Tatarska u Alika” działa od 2013 roku.

    Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

    Kuchnia Tatarska u Alika od roku 2021 mieści się przy zalewie Arkadia na ulicy Zastawie 42 w Suwałkach.

    Restauracja serwuje wyjątkowe dania regionalne, inspirowane kresową kuchnią Suwalszczyzny- Tatarską, Litewską, Białoruską.

    Kuchnia jest wyjątkową podróżą w kulinarny świat orientu, którą rokrocznie odwiedza mnóstwo turystów z całego świata.

    Opis kontekstów historycznych

    Kuchnia tatarska związana jest z kilkusetletnią tradycją polskich Tatarów, których osadnictwo na Podlasiu sięga XVII wieku. Choć na Suwalszczyźnie Tatarzy osiedlili się wcześniej, w samych Suwałkach większość muzułmanów pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku, po wojnie rosyjsko- tureckiej w roku 1878. Wtedy też rozwinęła tu się kultura i kuchnia muzułmańska, gdyż jeńcom wojennym zezwolono na zamieszkanie i prowadzenie zakładów cukierniczych oraz piekarni. Przed rokiem 1904 założono też mizar, czyli cmentarz mahometański.

    Dziś, bazując na tradycji i wyjątkowości historii i kultury tatarskiej, w znakomitej restauracji „Kuchnia tatarska u Alika” spróbować można smacznych, wschodnich potraw, takich jak: pierekaczewnik, kartoflanki, azu, pilaw, czebureki, kibiny, pierogi, czy kołduny, a także wiele rodzajów zup i deserów.

    Fragment menu z kuchniaualika.pl
    Poprzedni artykułAlfred Lityński
    Następny artykułBrowar Popiel w Kurozwękach