Zalewajka z białym serem, źródło: https://zaglebieodkuchni.wordpress.com/2017/04/04/zalewajka-zaglebiowska/

Czas powstania:

nieznany

Opis cech fizycznych:

nie dotyczy

Opis kontekstów historycznych:

Zalewajka to tradycyjna zupa przygotowywana dawniej głównie na wsi. Podstawę dania stanowią pokrojone w kostkę ziemniaki, do których po ugotowaniu wlewa się zakwas chlebowy. Nazwa zupy wywodzi się właśnie od „zalewania” zakwasem już miękkich ziemniaków.

Teoria podaje, że zupa ta dotarła na teren Zagłębia z centralnej części Polski a pierwsze wzmianki o tej treściwej polewce pochodzą z przełomu XIX i XX wieku. Zalewajka jako pożywna i smaczna zupa stanowiła podstawę tygodniowego menu. Z biegiem czasu i migracjami ludności ze wsi do miasta zalewajka z pod wiejskiej strzechy trafiła do domów robotniczych zagłębiowskich miast.
Podstawę zupy stanowią ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane w osolonej wodzie, do których wlewa się zakwas żytni. Do zupy można dodać podduszoną na smalcu cebulę, skwarki, grzyby, zabielić śmietaną. W wersji bogatszej zalewajkę przyrządza się na wywarze z kości wędzonych, z dodatkiem wędzonego boczku lub kiełbasy. Zagłębiowska zalewajka charakteryzuje się dodatkiem białego sera, którego grudki dorzuca się na talerz tuż przed podaniem.

Dane identyfikacyjne:

województwo śląskie

Gmina Sosnowiec, Zagłębie Dąbrowskie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj