Zagłębiowskie pieczonki

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Czas powstania:

    nieznany

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Pieczonki, nazwane prażonkami, duszonkami, maścipulą to prosta potrawa jednogarnkowa przyrządzana na bazie ziemniaków z dodatkiem innych warzyw oraz wędliny. Niegdyś danie to przygotowywano podczas prac polowych dla pracowników pracujących przy wykopkach. W żeliwnym naczyniu warstwami układano plastry ziemniaków oraz cebuli czasem z dodatkiem marchewki i buraka. W wersji bogatszej dorzucano plastry wędzonego boczku lub chociaż słoniny. Całość doprawiano solą i pieprzem. Aby zapobiec przypaleniu ziemniaków dno garnka wykładano liśćmi kapusty. Liście kapusty układano również od góry na ułożone warstwami warzywa. Całość nakrywano darnią i zagrzebywano w żarzącym się ognisku.

    Żeliwny garnek do przygotowywania pieczonek, źródło: Muzeum Miejskie Sztygarka, https://www.facebook.com/

    Dziś większość mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego pieczonki przygotowuje w żeliwnym kociołku na trzech nóżkach od góry zamykanym żeliwną pokrywą. Naczynie w potrawą ustawia się w ognisku. Gdy nie ma możliwości przygotowania potrawy w sposób tradycyjny, na ogniu zagłębiacy robią pieczonki w piekarniku w szklanym lub żeliwnym naczyniu bądź w garnku na kuchence.

    Tradycyjne zagłębiowskie pieczonki składają się z ziemniaków, cebuli i smalcu oraz kiełbasy i boczku. Wiele osób dodaje marchew, buraki a nawet pietruszkę i seler. Każda wersja ma swoich zwolenników i przeciwników. Obok soli i pieprzu wśród przypraw pojawia się ziele angielskie, liść laurowy czy gotowa przyprawa tzw. wegeta. Pieczonki przygotowywane są na działkach, w przydomowych ogrodach, na różnych imprezach plenerowych stając się okazją do towarzyskich spotkań w gronie rodziny i znajomych.

    Przepis na zagłębiowskie pieczonki znajdziemy na wielu blogach kulinarnych oraz w publikacjach poświęconych regionalnej kuchni.

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Sosnowiec, Zagłębie Dąbrowskie