Rum baba

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Czas powstania

    XVII w. w Polsce, w Cieszynie od 2021r.

    1. Opis cech fizycznych wprowadzonego Gminnego Cudu Regionu

    RUM BABA, to drożdżowa babeczka nasączona syropem kamelowo-rumowym, o polsko-francuskim rodowodzie.

    2. Opis kontekstów historycznych

    Drożdżowa babka uważana jest za polski specjał, po raz pierwszy wypiekany w Rzeczpospolitej Obojga Narodów w XVII wieku. Do popularyzacji drożdżowych wypieków w pozostałych częściach Europy przyczynił się podobno Stanisław Leszczyński. Zmuszony do abdykacji na rzecz Augusta II Mocnego i wygnany z kraju król znalazł azyl we francuskim Wissembourgu. Podobno właśnie tam powstał słynny francuski deser, baba au rhum. Szef pałacowej kuchni, Nicolas Stohrer, nasączył drożdżowe ciasto słodką marsalą aromatyzowaną szafranem i podał z kremem i winogronami. Deser bardzo zasmakował polskiemu władcy, który miał nadać mu nazwę baba, inspirowaną jedną z jego ulubionych baśni o Ali Babie i 40 rozbójnikach ze zbioru Tysiąca i jednej nocy. Kiedy w 1725 roku córka Stanisława, Maria Leszczyńska, poślubiła Ludwika XV, Stohrer przeniósł się wraz z nią na dwór w Wersalu. Po kilku latach otworzył w Paryżu cukiernię, gdzie zaczął sprzedawać nasączoną ponczem rumowym babkę. Cukiernia Stohrer działa przy Rue Montorgueil w Paryżu do dziś.

    Dziś, mimo polskich korzeni, jest cukierniczym symbolem Neapolu. Jest nadzieja, że już niedługo i Cieszyna, przecież ciasto drożdżowe od włoskiego gwaru zdecydowanie woli polską ciszę. Jak baba trafiła z Francji do Neapolu? Drożdżowy specjał trafił do Neapolu z Francji za sprawą monzù – mistrzów sztuki kulinarnej prowadzących kuchnie w arystokratycznych domach. Ich tytuł pochodzi od francuskiego słowa monsieur, a pierwsi monzù zostali wyszkoleni przez Francuzów przysłanych na neapolitański dwór przez Marię Antoninę. Francuska monarchini chciała w ten sposób ratować podniebienie ukochanej siostry, Marii Karoliny Austriaczki. Świeżo upieczona królowa Neapolu, żona Ferdynanda I Burbona, nie była zachwycona prostą kuchnią południowych Włoch i tęskniła za wyrafinowanymi smakami północnej Europy. Po kilku latach nikt nie pamiętał już o polsko-francuskim rodowodzie ciasta, a babà stała się cukierniczym symbolem Neapolu.

    W Cieszynie powrót do korzeni ciasta rum baba zafundował Tramwaj Cafe – miejsce niezwykłe inspirowane historią cieszyńskich tramwajów. Jest to kawiarnia wzorowana na wagon tramwajowy, ze specyficzną zabudową wąskiego lokalu stylizowanego na tramwaj.

    Tramwaj Cafe

    Drożdżową babeczkę nasączoną syropem karmelowo – rumowym, delikatnej i lekkiej jak powietrze można skosztować właśnie w Cieszynie, w kawiarni Tramwaj Cafe, który, jako jedyny przygotowuje ją według własnych, tajnych receptur na bazie oryginalnego przepisu. Jak twierdzą bywalcy, cieszyński specjał smakuje nawet lepiej niż w Neapolu.

    Województwo:    śląskie                                                               

    Gmina:      Cieszyn       

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł