Sowy w Górach Sowich

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Bractwo Rycerskie Zamku Będzin

    Czas powstania: 2001 r. Opis kontekstów historycznych: Bractwo Rycerskie Zamku Będzin...

    Udostępnij

    Góry Sowie ze względu na nazwę są kojarzone z sowami, jednak stosunkowo licznie występują tu tylko cztery gatunki, ale jedna z nich jest największa na świecie, a inna najmniejsza w Europie.

    Najczęściej podczas wycieczek, szczególnie tych wieczorową porą spotkać będziemy mogli puszczyka zwyczajnego. Jest to najpospolitsza sowa w Polsce, liczna także w miastach. Osiąga rozpiętość skrzydeł do 100 cm. Typowy głos samca to pohukiwanie. Prowadzi nocny tryb życia, przebywa najczęściej samotnie. Puszczyki polują głównie na myszy, szczury, ryjówki, nornice, krety, chomiki, wiewiórki i inne małe gryzonie.

    fot. Puszczyk zwyczajny
    Puszczyk zwyczajny

    W Górach Sowich mieszka również rzadko spotykany Puchacz. Puchacz zwyczajny (łac. bubo bubo) to największa sowa świata! Rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 180 cm! Jeden osobnik zajmuje terytorium około 10 km2, żyjąc w dziuplach, na półkach skalnych a czasem na ziemi. W naturze żyje około 20 lat (w niewoli nawet do 60). Puchacz jest w stanie obrócić głowę aż o 270 stopni, co rekompensuje mu dosyć ograniczony, w porównaniu do innych ptaków, kąt widzenia. Ponure pohukiwanie „pu-hu” (od którego wzięła się jego nazwa) usłyszeć można z odległości 5 km. Okrzyki alarmowe są ostre, szczekliwe. Zaniepokojone kłapią też dziobem.
    Poluje głównie nocą na bardzo zróżnicowane pod względem wielkości ofiary: od maleńkich owadów po młode sarny i jelenie. Latem i jesienią puchacze zjadają najchętniej jeże, zające, kaczki i gołębie.

    fot. Puchacz
    Puchacz

    Trochę rzadziej udaje się w Górach Sowich spotkać włochatkę. Włochatka zwyczajna to mała sowa o zaokrąglonej sylwetce, dużej głowie i krótkim ogonie. Osiąga do 60 cm rozpiętości skrzydeł. Ubarwienie z wierzchu brunatne z białymi plamkami. Prowadzi nocny tryb życia, a za dnia przebywa w ukryciu. Samiec odzywa się seriami szybko powtarzanych dźwięków „pu pu pu pu pu” najczęściej o wschodzie i zachodzie słońca. Zajmuje dziuple po dzięciołach, żywi się małymi gryzoniami i owadami. Co ciekawe na włochatkę polują czasem większe od niej sowy: puszczyki i puchacze.

    fot. Włochatka
    Włochatka

    Mając trochę szczęścia możemy w Górach sowich spotkać również najmniejszą w Europie sowę – sóweczkę zwyczajną. Rozpiętość skrzydeł sóweczki sięga około 40 cm a waga dochodzi maksymalnie do 80 gram. W Polsce spotykane są prawie wyłącznie w Sudetach. Poluje na małe gryzonie i ptaki, czasem zdarza się jej zaatakować nawet dzięcioła. Gdy sóweczka złowi więcej pokarmu niż jest w stanie zjeść robi w dziuplach zapasy. Jest aktywna głownie o zmierzchu i o świcie, choć można obserwować ją także w dzień.

    fot. Sóweczka
    Sóweczka

    Poprzedni artykułKolej Walimska
    Następny artykułTunele pod Małym Wołowcem