Śliwka szydłowska

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Czas powstania

    nieznany

    Opis cech fizycznych wprowadzonego Gminnego Cudu Regionu

    Szydłów nazywany jest m.in. Stolicą Śliwki, co wiąże się z uprawą licznych odmian śliwki na tym terenie. W 2010 r. śliwka szydłowska została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Owoce charakteryzują się dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody.

    Uprawia się tu głównie śliwy deserowe i dla przemysłu przetwórczego (odmiany Ruth Gerstetter, Herman czy Węgierka Łowicka). Możemy odnaleźć tu blisko 45 odmian śliwek.

    Walory smakowe śliwki można docenić podczas „Święta śliwki” – lokalnej imprezy odbywającej się od 1998 r. Podczas wydarzenia można spróbować odmian śliwek, zobaczyć jak wygląda suszenie na laskach i spróbować przetworów z tutejszych owoców.

    Święto śliwki w Szydłowie fot. archiwum GCK w Szydłowie

    Opis kontekstów historycznych

    Na terenie gminy Szydłów znajduje się ok. 2000 ha sadów, w tym 80 % śliwowych. Warunki klimatyczno-glebowe i długa tradycja uprawy sadów spowodowały, że śliwka z Szydłowa wyróżnia się na giełdach w Polsce i za granicą. Produkuje się tu rocznie ponad 20 000 ton śliwek, co stanowi około 20% produkcji krajowej owocu.

    Nie jest znany dokładny moment, kiedy na tych terenach zaczęto uprawiać śliwy. W XIV-wiecznych zapisach wspomniano o ogrodach szydłowskich, jednakże bez wskazania co w nich uprawiano. Istnieje informacja, że w XVIII w. dwaj Żydzi z Szydłowa, zostali zatrzymani na Wiśle podczas przemycania śliwek. Przed wojną śliwki z Szydłowa były cenione w Łodzi i Warszawie. Śliwki były również suszone, co nie należało do najprostszych technik obróbki owocu.

    Lokalnym produktem jest śliwka wędzona. Owoc poddawany jest metodą niezmienną od pokoleń – suszeniu na tzw. laskach. Wędzenie odbywa się przy udziale gorącego powietrza, jak również dymu dębowego, bukowego, grabowego lub z drzew owocowych.

    Śliwka wędzona fot. archiwum gminy Szydłów

    Mała rodzinna firma Purple Valley jako pierwsza przeszła proces certyfikacji i uzyskała prawo do używania nazwy Śliwka Szydłowska i europejskiego znaku na produkowanej Śliwce Szydłowskiej. W budynku Starego Ratusza powstał Butik Śliwkowy, gdzie głównym produktem jest „Szydłowianka Śliwka w Czekoladzie”. W sklepiku można zakupić również powidła, ketchup i śliwkowe napitki, a także ręcznie robione czekolady artystyczne. 

    Butik śliwkowy z wyrobami z szydłowskiej śliwki