Mieszkańcy gminy Łaszczów i okolicznych gmin, od wieków jedli dużo kaszy gryczanej, którą uprawiali na własne potrzeby. Kasza była podstawowym składnikiem wielu lokalnych potraw: kasza ze skwarkami lub zsiadłym mlekiem-jadana zwykle podczas prac polowych, gołąbki z kaszą –jadane głównie na Wigilię, pierogi pieczone i pierogi gotowane z kaszą – jadane w dni postne. Potrawy te jada się w tym regionie nadal.
Ciasto na pierogi:
– 0,5 kg mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– 1 szkl. (niecała) wody letniej.
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Składniki na farsz:
– 1 szkl. kaszy gryczanej palonej ugotować w 2 szkl. wody
– 250 g białego sera pełnotłustego
– 1,5 cebuli
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 płaska łyżka soli
– 1 płaska łyżka pieprzu prawdziwego.
Przygotowanie:
-Ugotować kaszę, ostawić do wystygnięcia.
-Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Powinna lekko się zarumienić.
-Całość cebuli wraz z tłuszczem wlać do kaszy, dodać biały ser oraz sól i pieprz. Na koniec dodać jajko aby farsz był bardziej zwarty. Wymieszać wszystko dobrze.
-Farszem nadziać pierogi.
-Pierogi ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch.
-Podawać z duszoną cebulką lub skwarkami.
Dobrze smakują też smażone ze śmietaną.
Województwo: lubelskie
Gmina: Łaszczów