Mieszkańcy gminy Łaszczów i okolicznych gmin, od wieków jedli dużo kaszy gryczanej, którą uprawiali  na własne potrzeby. Kasza była podstawowym składnikiem wielu lokalnych potraw: kasza ze skwarkami lub zsiadłym mlekiem-jadana zwykle podczas prac polowych, gołąbki z kaszą –jadane głównie na Wigilię, pierogi pieczone i pierogi gotowane z kaszą – jadane w dni postne. Potrawy te jada się w tym regionie nadal.

Ciasto na pierogi:

–  0,5 kg mąki pszennej
 – płaska łyżeczka soli

–  1 szkl. (niecała) wody letniej.

    Z podanych składników zagnieść ciasto.

Składniki na farsz:
– 1 szkl. kaszy gryczanej palonej ugotować w 2 szkl. wody

–  250 g białego sera pełnotłustego
– 1,5 cebuli
– 1 jajko  
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 płaska łyżka soli
– 1 płaska łyżka pieprzu prawdziwego.

Przygotowanie:

-Ugotować kaszę, ostawić do wystygnięcia.

-Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Powinna lekko się zarumienić.

-Całość cebuli wraz z tłuszczem wlać  do kaszy, dodać biały ser oraz sól i pieprz. Na koniec dodać  jajko aby farsz był bardziej zwarty. Wymieszać wszystko dobrze.

-Farszem nadziać  pierogi.

-Pierogi ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch.

-Podawać z duszoną cebulką lub skwarkami.

Dobrze smakują też smażone ze śmietaną.

Województwo: lubelskie

Gmina: Łaszczów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj