Czas powstania
1925 r.
Opis cech fizycznych wprowadzonego Gminnego Cudu Regionu
Budynki gorzelni zostały wybudowane z czerwonej cegły i pokryte dachówką tzw. „karpiówką”. Budynki uległy zniszczeniu i obecnie są opuszczone.
Opis kontekstów historycznych
W 1925 r. Radziwiłłowie otworzyli w Rytwianach gorzelnię. Na bazie wcześniejszych XVIII-wiecznych budynków stworzono tu kompleks zabudowań obejmujący gorzelnię z urzędem, słodownię, kotłownię, suszarnię, dwa budynki mieszkalne, trzy chlewnie i szopę. Do budowy wykorzystano cegłę z pobliskiej cegielni.
Gorzelnia początkowo znajdowała się pod zarządem Krzysztofa Radziwiłła, a później jego brata Artura Radziwiłła, który na terenie pobliskiej cukrowni wybudował sobie pałac, by osiąść i prowadzić interesy na dziedzicznych ziemiach Radziwiłłów. W zakładzie znajdowała się linia rektyfikacyjna, która pozwalała na produkcję czystej wódki i spirytusu. Do produkcji używano lokalnych surowców: ziemniaków, zbóż, buraków cukrowych i owoców.
Artur Radziwiłł zajmował się gorzelnią aż do śmierci w 1939 r. później równie dokonane prosperowała ona będąc w rękach niemieckich. Po upaństwowieniu zakładu w PRL-u kontynuowano tu produkcję aż do lat 70. XX w. Później produkcję przerwano na skutek nieudolności kierownictwa, zamknięto zakład, a część maszyn wywieziono. Obecnie zabudowania są zniszczone, jednakże pojawiła się szansa na odrestaurowanie drób Radziwiłłowskich. Rozpoczęto pracę nad przywracaniem świetności budynku, w którym planowana jest utworzenie hotelu z browarem.