Święto Karpia Królewskiego w Malińcu

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Czas powstania

    Pierwsze Święto Karpia Królewskiego w Malińcu odbyło się prawdopodobnie w 2004 r.

    Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

    Maliniec to malowniczo położona w lasach janowskich wieś w gminie Potok Wielki. Domy i stawy, w których miejscowi rolnicy hodują ryby, otaczają lasy. W gminie działa dwadzieścia gospodarstw rybackich składających sprawozdania do Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie. Jest tu blisko 800 ha stawów. W produkcji dominuje karp, jest także amur, tołpyga, szczupak i jesiotr. Ryba jest smaczna, nie za tłusta. To efekt piaszczystego podłoża stawów oraz dokarmienia zbożami.

    Każdego roku w sierpniu, w miejscowości Maliniec odbywają się – z inicjatywy m.in. władz gminy Potok Wielki, we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Potoku Wielkim oraz Gospodarstwami Rybackimi – Dni Karpia Królewskiego. Przedsięwzięcie ma za zadanie promocję rodzimych produktów, przedstawienie regionu jako atrakcyjnego – również jako miejsce wypoczynku – oraz integrację mieszkańców gminy i okolic. Podczas wydarzenia organizowane są liczne wydarzenia kulturalne i artystyczne, m.in. konkurs na potrawy regionalne, wyścigi rowerowe, zawody wędkarskie; koncerty lokalnych zespołów ludowych, animacje dla dzieci; uczestnicy mogą także wypróbować lokalne potrawy z ryb.

    Opis kontekstów historycznych

    Tradycje zorganizowanej gospodarki rybackiej sięgają końca XIX wieku. Duże zasługi dla jej rozwoju w kolejnych latach położył Adam Chrzanowski, właściciel ziemski z Potoczku. Osuszał bagna i tworzył kwatery szukając alternatywy dla tradycyjnej produkcji rolnej. Wprowadził na rynek, z sukcesem, karpia z Moraw.

    Po ostatniej wojnie działały tu państwowe gospodarstwa rybackie. Po zmianach ustrojowych odbyła się nieudana, ze względu na niekorzystne dla rybaków przepisy, próba utworzenia grupy producenckiej. Pozytywnym efektem było jednak scementowanie środowiska i przetrwanie rybactwa w gminie do dnia dzisiejszego.