Kukiełki lisieckie

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Czas powstania: nieznany, kilkaset lat temu

    Opis cech fizycznych: Wypiek, pieczywo w charakterystycznym kształcie przypominającym wydłużoną bułkę

    Opis kontekstów historycznych: W czasach II Rzeczpospolitej inż. Mieczysław Sowiński pisał w swojej monografii gospodarczej Rybnej o Kaszowa, że w tej miejscowości wytwarzano je od kilkuset lat. Mieszkańców Liszek nazywano nawet „kukiełami” ponieważ wielu z nich trudniło się wyrobem takiego pieczywa.Kukiełek próbował również Ambroży Grabowski (1782 – 1868) – miłośnik dziejów Krakowa, patron jednej z jego ulic, który ustalił, że autorem Ołtarza Mariackiego był Wit Stwosz. Grabowski odwiedził wówczas w Liszkach plebana ks. Józefa Raciborskiego. Kukiełki wywożono do Krakowa; we wtorki oraz w piątki handlowano nimi na rynku krakowskim. Kukiełki były popularnym prezentem weselnym, który właśnie podczas wesel zjadali uczestniczący w nich goście; wykorzystywan je jako poczęstunek w czasie oczepin. Obdarowywano nimi także dzieci wychodzące z cmentarza. Do dziś kukiełki lisieckie cieszą się popularnością wśród mieszkańców Liszek i okolic oraz przyjezdnych. Oskar Kolberg opisał przygotowania do pewnego wesela, które odbywało się pod Krakowem w XIX w. Znajduje się tam taki oto fragment odnoszący się do lisieckich kukiełek „W domu weselnym pieką też chleb a niekiedy i większy nieco placek pszenny z twarogiem, pieprzem i solą, który pocukrzą cokolwiek z wierzchu lub rodzenkami ubarwią; gotują pęcak do żuru, kaszę, kapustę, mięso i t. d. nadto kupują bułki, kukiełki lisieckie (ze wsi Liszek), ser, gómółki, masło okrasę i t. d.”

    Województwo: małopolskie

    Gmina: Liszki

    Kukiełki lisieckie. Z archiwum „Historii podkrakowskich – gminy Czernichów i Liszki”