Czas powstania: nieznany, kilkaset lat temu

Opis cech fizycznych: Wypiek, pieczywo w charakterystycznym kształcie przypominającym wydłużoną bułkę

Opis kontekstów historycznych: W czasach II Rzeczpospolitej inż. Mieczysław Sowiński pisał w swojej monografii gospodarczej Rybnej o Kaszowa, że w tej miejscowości wytwarzano je od kilkuset lat. Mieszkańców Liszek nazywano nawet „kukiełami” ponieważ wielu z nich trudniło się wyrobem takiego pieczywa.Kukiełek próbował również Ambroży Grabowski (1782 – 1868) – miłośnik dziejów Krakowa, patron jednej z jego ulic, który ustalił, że autorem Ołtarza Mariackiego był Wit Stwosz. Grabowski odwiedził wówczas w Liszkach plebana ks. Józefa Raciborskiego. Kukiełki wywożono do Krakowa; we wtorki oraz w piątki handlowano nimi na rynku krakowskim. Kukiełki były popularnym prezentem weselnym, który właśnie podczas wesel zjadali uczestniczący w nich goście; wykorzystywan je jako poczęstunek w czasie oczepin. Obdarowywano nimi także dzieci wychodzące z cmentarza. Do dziś kukiełki lisieckie cieszą się popularnością wśród mieszkańców Liszek i okolic oraz przyjezdnych. Oskar Kolberg opisał przygotowania do pewnego wesela, które odbywało się pod Krakowem w XIX w. Znajduje się tam taki oto fragment odnoszący się do lisieckich kukiełek „W domu weselnym pieką też chleb a niekiedy i większy nieco placek pszenny z twarogiem, pieprzem i solą, który pocukrzą cokolwiek z wierzchu lub rodzenkami ubarwią; gotują pęcak do żuru, kaszę, kapustę, mięso i t. d. nadto kupują bułki, kukiełki lisieckie (ze wsi Liszek), ser, gómółki, masło okrasę i t. d.”

Województwo: małopolskie

Gmina: Liszki

Kukiełki lisieckie. Z archiwum „Historii podkrakowskich – gminy Czernichów i Liszki”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj