Z Leżajskiem kojarzone są wielowiekowe tradycje browarnicze, którymi szczyci się – jako ich spadkobierca – Browar Leżajsk. Wspominany jest pierwszy przywilej nadany przez króla Zygmunta Starego w 1525 r. na warzenie piwa w mieście oraz, który „zabronił szynkować piwo i inne trunki w odległości mniejszej niż mila od granic miasta”. Ówczesny browar znajdował się na terenie obecnego kompleksu Dworu Starościńskiego. Jego losy były bardzo burzliwe, wielokrotnie niszczony i odbudowywany w wiekach XVII i XVIII, nie zachowały się po nim żadne ślady materialne. W klasztorze OO. Bernardynów również warzono piwo. Ciekawostką jest fakt, iż Tomasz Michałek, któremu końcem XVI w. objawiła się Matka Boża był lokalnym piwowarem.
Browar Leżajsk wybudowany został w latach 1972-1977. Od tamtego czasu piwo w Leżajsku warzone jest niemal nieprzerwanie. Działający obecnie browar został zbudowany w latach 1972-77 i oddany do eksploatacji w 1978. W początkowym okresie jego działalności największą popularnością cieszyły się piwa Gold i Kristall, część produkcji eksportowano do USA i Kanady. O lokalizacji browaru pod Leżajskiem zadecydowała dostępność w okolicy złóż wody oligoceńskiej, która bez konieczności uzdatniania nadawała się do warzenia piwa.

Tradycje piwowarskie w Leżajsku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj