Siewierska gęś pieczona

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Tradycyjna gęsina w wykonaniu siewierskiej restauracji, źródło: https://www.facebook.com/zlotages/

    Czas powstania:

    nieznany

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Potrawy przygotowywane z gęsi pojawiły się zapewne wraz z rozpowszechnieniem hodowli tych ptaków. Pierwsze wzmianki o chowie gęsi w Polsce odnajdujemy w piśmiennictwie z XVII wieku. Natomiast pod koniec XIX i na początku XX wieku w niemal każdym polskim gospodarstwie utrzymywano stadka od 5 do 15 sztuk gęsi.

    W dawnej literaturze zamieszczono wiele przepisów na przyrządzenie gęsi. Receptury były przekazywane przez gospodynie z pokolenia na pokolenie a współcześnie stanowią kulinarne dziedzictwo regionu.

    Najczęściej gęsinę przygotowywano w okolicy dnia świętego Marcina czyli 11 listopada, kiedy to wcześniej oskubaną i opaloną gęś, nacierano solą oraz czosnkiem i wkładano do tzw. gęsiarki czyli żeliwnego naczynia. Następnie gęsiarkę umieszczano w piecu chlebowym i pieczono podlewając co jakiś czas wytapiającym się gęsim tłuszczem.

    Siewierska gęś pieczona, na którą przepis odnajdujemy w książce kulinarnej promującej tradycyjne potrawy regionalne („Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”, Śląska Organizacja Turystyczna) stała się elementem popularnej dziś turystyki kulinarnej i symbolem Siewierza. Aby spróbować tego specjału do Siewierza przyjeżdżają goście z dalszych i bliższych okolic.

    Siewierska gęś pieczona, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/guidebook/1018751/poi/8
    Gęś w tradycyjnej gęsiarce, źródło: https://slaskiesmaki.pl/staticcontent/141150/siewierska-ges-pieczona

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Siewierz, Siewierz