Siewierska gęś pieczona

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Cmentarz parafialny „Na Zjawieniu”

    Położony jest w południowo -zachodniej części Radomyśla nad doliną...

    Krzyż nad Graniczką

    Rodziny zamordowanych podchorążych czekały 58 lat – do 12...

    Kościół pw. św. Tomasza

    Czas powstania: XVI w. Opis kontekstów historycznych: Pierwszy kościół w tym miejscu...

    Góra „Dorotka” w Będzinie

    Czas powstania: nie dotyczy Opis cech fizycznych: Wzgórze Przemienienia Pańskiego w Będzinie...

    Będzińskie targowisko

    Czas powstania: lata 20. XX w. Opis cech fizycznych: Przy ul. Gzichowskiej...

    Udostępnij

    Tradycyjna gęsina w wykonaniu siewierskiej restauracji, źródło: https://www.facebook.com/zlotages/

    Czas powstania:

    nieznany

    Opis cech fizycznych:

    nie dotyczy

    Opis kontekstów historycznych:

    Potrawy przygotowywane z gęsi pojawiły się zapewne wraz z rozpowszechnieniem hodowli tych ptaków. Pierwsze wzmianki o chowie gęsi w Polsce odnajdujemy w piśmiennictwie z XVII wieku. Natomiast pod koniec XIX i na początku XX wieku w niemal każdym polskim gospodarstwie utrzymywano stadka od 5 do 15 sztuk gęsi.

    W dawnej literaturze zamieszczono wiele przepisów na przyrządzenie gęsi. Receptury były przekazywane przez gospodynie z pokolenia na pokolenie a współcześnie stanowią kulinarne dziedzictwo regionu.

    Najczęściej gęsinę przygotowywano w okolicy dnia świętego Marcina czyli 11 listopada, kiedy to wcześniej oskubaną i opaloną gęś, nacierano solą oraz czosnkiem i wkładano do tzw. gęsiarki czyli żeliwnego naczynia. Następnie gęsiarkę umieszczano w piecu chlebowym i pieczono podlewając co jakiś czas wytapiającym się gęsim tłuszczem.

    Siewierska gęś pieczona, na którą przepis odnajdujemy w książce kulinarnej promującej tradycyjne potrawy regionalne („Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”, Śląska Organizacja Turystyczna) stała się elementem popularnej dziś turystyki kulinarnej i symbolem Siewierza. Aby spróbować tego specjału do Siewierza przyjeżdżają goście z dalszych i bliższych okolic.

    Siewierska gęś pieczona, źródło: https://www.slaskiesmaki.pl/guidebook/1018751/poi/8
    Gęś w tradycyjnej gęsiarce, źródło: https://slaskiesmaki.pl/staticcontent/141150/siewierska-ges-pieczona

    Dane identyfikacyjne:

    województwo śląskie

    Gmina Siewierz, Siewierz