Czas powstania:
nieznany
Opis cech fizycznych:
nie dotyczy
Opis kontekstów historycznych:
Syrop z pędów sosny od dawna funkcjonował w medycynie ludowej jako środek łagodzący kaszel, ból gardła i chrypkę. Używany był również profilaktycznie w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Korzystnie wpływa na trawienie, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Syrop powstaje z zebranych młodych pędów sosny o długości ok. 7-8 cm zrywanych już pod koniec kwietnia lub w maju. Pędy przesypuje się cukrem i pozostawia w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie okienny na kilkanaście dni, codziennie wstrząsając naczyniem. Powstały syrop zlewa się przez gęstą gazę do czystych wyparzonych butelek lub słoików. Wypełnione sosnowym syropem butelki należy przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu.
Pędy pozostałe po zlaniu syropu można wykorzystać do przygotowania nalewki sosnowej. Wykorzystane pędy zalewamy mieszanką spirytusu i wody. Pozostawiamy na kilkanaście dni codziennie mieszając. Następnie miksturę zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
W 2022 roku syrop z pędów sosny stał się produktem promującym miasto Sosnowiec.
Dane identyfikacyjne:
województwo śląskie
Gmina Sosnowiec, Sosnowiec