Pstrągarnia w Złotym Potoku      

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Czas powstania

    1881 r.

    Opis cech fizycznych wprowadzonego Gminnego Cudu Regionu

    Stawy hodowlane w Złotym Potoku zostały założone przez ówczesnego właściciela Edwarda Aleksandra Raczyńskiego w 1881 roku i były wówczas największą pstrągarnią na kontynentalnej Europie.
    Gospodarstwo rybne działa do dzisiaj. Jest przy nim parking i restauracja, w której serwowane są ryby z własnej hodowli. Do gospodarstwa prowadzi ścieżka dydaktyczna „Złota kraina pstrąga”.

    Źródło: Wikimedia Commons

    Opis kontekstów historycznych

    W drugiej połowie XIX w. hr. Edward Raczyński, właściciel Złotego Potoku, postanowił wykorzystać krystalicznie czystą wodę ze Źródeł Zygmunta i Elżbiety i w przysiółku Złotego Potoku – Piszczkowie założył hodowlę ryb łososiowatych. W tym celu sprowadził z Litwy inż. Michała Girdwoynia, aby ten wybudował pstrągarnię. Teren przeznaczony pod gospodarstwo rybackie obejmował 22 stawy o łącznej powierzchni 132 000 m² usytuowane w dolinie rzeki Wiercicy. Wybudowano też wylęgarnię pstrągów o powierzchni 160 m².
    W tym czasie było to pierwsze i największe pstrągowe gospodarstwo rybackie w kontynentalnej Europie. Bardzo szybko hodowlę rozszerzono i w poszczególnych stawach hodowano pstrąga strumieniowego, jeziorowego i tęczowego oraz łososia kalifornijskiego, a oprócz tego węgorze, karpie polskie i królewskie oraz liny i brzany. Ze Złotego Potoku królewska ryba – pstrąg rozprzestrzeniła się i podbiła stoły na całym kontynencie. W 1908 r. rozwinięto gospodarstwo rybackie poprzez rozszerzenie hodowli karpia i wprowadzenie hodowli sandacza. W tym czasie liczba stawów wzrosła do 46, a powierzchnia lustra wody do 60 mórg.
    Niektóre stawy Pstrągarni mają swoje nazwy, nadane w 1881 r. Są to m.in. Staw Zygmunt, Staw Świętokrzyski, Staw Szmaragdowy. Po II wojnie Pstrągarnię znacjonalizowano i działała w ramach Państwowego Gospodarstwa Rybackiego. Jeden ze stawów został nazwany „Ziętek”, ponieważ w tym stawie trzymał swoje pstrągi były wojewoda śląski, generał Jerzy Ziętek. W 2005 r. dawną Pstrągarnię Raczyńskich Agencja Rolna Skarbu Państwa sprzedała długoletniemu dzierżawcy, Markowi Piszczale. W 2006 r. przy pstrągarni powstała smażalnia ryb, gdzie można zjeść smacznego, świeżego pstrąga, zarówno smażonego, jak i wędzonego. W Pstrągarni można również zakupić żywe pstrągi oraz karpie i jesiotry.

    Dane identyfikacyjne
    Województwo: śląskie
    Gmina: Janów