Szlachcice, czyli pierogi z ziemniakami
Podobno są znane tylko w okolicach Sokołowa, Siedlec i Węgrowa. Nikt do końca nie wie, skąd się wzięły. Są inne, chociaż wykorzystują lokalny produkt. Ziemniaki.
W tradycji kuchni sokołowskiej pojawiają się często. Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną i kiszkę, mieszkańcy Sokołowa sięgają po pierogi z farszem z surowych ziemniaków. Utarte ziemniaki wraz z cebulą należy przesmażyć na oleju, aż farsz nabierze specyficznego koloru.
Dalej już jest tak samo, jak w przypadku innych pierogów: farsz nakładamy do ciasta, całość gotujemy. Często podaje się je podrumienione na patelni. Wówczas po ugotowaniu kroi się je na 3-4 części i rumieni na złoty kolor.
Co ciekawe, lokalnie podawane szlachcice nie mają innego kształtu, ale mogą się różnić wielkością. Pierogi wpisane na listę produktów tradycyjnych o tej samej nazwie różnią się od nich kształtem i wielkością.
![](http://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/12/pierogi-1024x576.jpg)
![](http://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/12/farsz-do-pierogow-1024x768.jpg)