Pierogi

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Szlachcice, czyli pierogi z ziemniakami

    Podobno są znane tylko w okolicach Sokołowa, Siedlec i Węgrowa. Nikt do końca nie wie, skąd się wzięły. Są inne, chociaż wykorzystują lokalny produkt. Ziemniaki.

    W tradycji kuchni sokołowskiej pojawiają się często. Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną i kiszkę, mieszkańcy Sokołowa sięgają po pierogi z farszem z surowych ziemniaków. Utarte ziemniaki wraz z cebulą należy przesmażyć na oleju, aż farsz nabierze specyficznego koloru.

    Dalej już jest tak samo, jak w przypadku innych pierogów: farsz nakładamy do ciasta, całość gotujemy. Często podaje się je podrumienione na patelni. Wówczas po ugotowaniu kroi się je na 3-4 części i rumieni na złoty kolor.

    Co ciekawe, lokalnie podawane szlachcice nie mają innego kształtu, ale mogą się różnić wielkością. Pierogi wpisane na listę produktów tradycyjnych o tej samej nazwie różnią się od nich kształtem i wielkością.

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł