Kiełbasa borzechowska

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Zwyczaj robienia własnych wyrobów masarskich w Borzechowie rozpoczął się na początku lat 60-tych XX w. Gospodarze z mięsa wieprzowego i wołowego, przepuszczanego przez maszynkę, z dodatkiem przypraw i czosnku wyrabiali masę, którą napełniali trynkal (czyszczone jelita wieprzowe). Gotowe pęta kiełbasy wędzono w dymie z drzew owocowych lub drzewa dębowego przez kilka godzin. Dobrze wywędzona kiełbasa może leżeć bardzo długo. Kiełbasa borzechowska była znana w całej okolicy. Jedną z pierwszych osób, które robiły kiełbasę była p. Janina Pietras. Teraz tylko nieliczne osoby zajmują się ich wyrobem.

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł