Kiełbasa borzechowska

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Cmentarz parafialny „Na Zjawieniu”

    Położony jest w południowo -zachodniej części Radomyśla nad doliną...

    Krzyż nad Graniczką

    Rodziny zamordowanych podchorążych czekały 58 lat – do 12...

    Kościół pw. św. Tomasza

    Czas powstania: XVI w. Opis kontekstów historycznych: Pierwszy kościół w tym miejscu...

    Góra „Dorotka” w Będzinie

    Czas powstania: nie dotyczy Opis cech fizycznych: Wzgórze Przemienienia Pańskiego w Będzinie...

    Będzińskie targowisko

    Czas powstania: lata 20. XX w. Opis cech fizycznych: Przy ul. Gzichowskiej...

    Udostępnij

    Zwyczaj robienia własnych wyrobów masarskich w Borzechowie rozpoczął się na początku lat 60-tych XX w. Gospodarze z mięsa wieprzowego i wołowego, przepuszczanego przez maszynkę, z dodatkiem przypraw i czosnku wyrabiali masę, którą napełniali trynkal (czyszczone jelita wieprzowe). Gotowe pęta kiełbasy wędzono w dymie z drzew owocowych lub drzewa dębowego przez kilka godzin. Dobrze wywędzona kiełbasa może leżeć bardzo długo. Kiełbasa borzechowska była znana w całej okolicy. Jedną z pierwszych osób, które robiły kiełbasę była p. Janina Pietras. Teraz tylko nieliczne osoby zajmują się ich wyrobem.

    Poprzedni artykułKino ILUZJON
    Następny artykułRajd Źródeł Chodelki