Lebioda to tradycyjna potrawa przygotowywana przez mieszkańców Bagna, którzy przyjechali na Dolny Śląsk z Wolicy (okolice Podhajec na Ukrainie). Potrawa jest w trakcie procesu rejestracji na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.


Lebioda jest pokazowym daniem podczas wizyt studyjnych, konkursów oraz różnych uroczystości.

Potrawa „lebioda” jest przyrządzana sezonowo – wiosną. Zdaniem informatorki najlepiej smakuje podana na ciepło z młodymi ziemniakami; gdy ma zbyt gęstą konsystencję można dodać mleka. W wersji „na gęsto” podawana jest także z chlebem. Można zamrozić sparzoną lebiodę i z rozmrożonej przyrządzać potrawę – ale efekt finalny nie będzie identyczny jak z użyciem lebiody świeżej.

Wyjątkowość tej potrawy polega na połączeniu w odpowiednich proporcjach lebiody, mąki kukurydzianej, pszennej i dodatków smakowych. Roślina (w całości lub liście) jest blanszowana, krojona i smażona na maśle. Dodaje się mąkę kukurydzianą, pszenną, zielony (młody) czosnek, szczypior, pieprz, sól i śmietanę kremówkę lub śmietanę „do zupy”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj