Lebioda z Bagna

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Lebioda to tradycyjna potrawa przygotowywana przez mieszkańców Bagna, którzy przyjechali na Dolny Śląsk z Wolicy (okolice Podhajec na Ukrainie). Potrawa jest w trakcie procesu rejestracji na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.


    Lebioda jest pokazowym daniem podczas wizyt studyjnych, konkursów oraz różnych uroczystości.

    Potrawa „lebioda” jest przyrządzana sezonowo – wiosną. Zdaniem informatorki najlepiej smakuje podana na ciepło z młodymi ziemniakami; gdy ma zbyt gęstą konsystencję można dodać mleka. W wersji „na gęsto” podawana jest także z chlebem. Można zamrozić sparzoną lebiodę i z rozmrożonej przyrządzać potrawę – ale efekt finalny nie będzie identyczny jak z użyciem lebiody świeżej.

    Wyjątkowość tej potrawy polega na połączeniu w odpowiednich proporcjach lebiody, mąki kukurydzianej, pszennej i dodatków smakowych. Roślina (w całości lub liście) jest blanszowana, krojona i smażona na maśle. Dodaje się mąkę kukurydzianą, pszenną, zielony (młody) czosnek, szczypior, pieprz, sól i śmietanę kremówkę lub śmietanę „do zupy”.