Dzień Chleba – Smaki Naszych Dziadków, Miejsko – Gminne Święto Plonów w Staszowie

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Czas powstania

    Tradycja Dnia Chleba kultywowana jest od pokoleń, w nieco zmienionych formach.

    Opis cech wprowadzonego Gminnego Cudu Regionu

    Wydarzenie odzwierciedla charakter rolniczy miejsko-wiejskiej gminy Staszów. Bogate tradycje piekarnicze są charakterystyczne dla Staszowa. Istnieje tu kilka tradycyjnych piekarni, które prezentują swoje wyroby podczas dożynek, nazywanych tu Dniem Chleba. Wydarzenie tradycyjnie odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia, jako podziękowanie za dotychczasowe plony.

    Wieńce dożynkowe. Fot. Staszowski Ośrodek Kultury.

    Opis kontekstów historycznych

    Tradycyjnie obchody Dnia Chleba w Staszowie wiążą się z dawnym polskim zwyczajem dożynkowym, kiedy to ludność dziękowała za dotychczasowe plony, spożywała chleb z własnej mąki i przynosiła wieńce przygotowane z płodów ziemi. Obchody Dnia Chleba w Staszowie rozpoczynają się od konkursu na najładniejszy wieniec dożynkowy, który odbywa się w Parku Miejskim im. Adama Bienia. Bierze w nim udział wiele parafii z różnych dekanatów. Następnie odbywa się uroczysty przemarsz do Sanktuarium Jana Pawła, któremu towarzyszą orkiestry lokalnych zakładów – Grupy Azoty Kopalnie i Zakładów Chemicznych Siarki „Siarkopol” S.A. w Grzybowie. Po Mszy Świętej uczestnicy udają się do Parku „Zalew nad Czarną”, gdzie oficjalnie otwarte zostają dożynki.

    Grupy Azoty Kopalnie i Zakładów Chemicznych Siarki „Siarkopol” S.A. w Grzybowie. Fot. Staszowski Ośrodek Kultury.

    Podczas wydarzenia prezentowane są lokalne piekarnie i ich wyroby: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, a także wyroby garmażeryjne z lokalnych produktów: smalec z kiełbasą, pierogi, krokiety. W zależność od edycji podczas Dnia Chleba występują kapele ludowe, prezentowane są dawne narzędzia lub dawne rzemiosło. Na ten dzień zjeżdża tu mnóstwo wystawców oferujących różnorodne produkty: wyroby z wikliny, miody i tradycyjne słodycze. Swoje stoiska mają także różne instytucje oferujące możliwość zapoznania się z ich pracą m.in. Nadleśnictwo Staszów, Urząd Miasta i Gminy Staszów, Grupa Azoty. Wydarzeniem towarzyszącym jest rokrocznie koncert zaproszonego zespołu muzycznego.

    Wyroby piekarnicze i garmażeryjne. Fot. Urząd Miasta i Gminy w Staszowie

    Poprzedni artykułStrażnica pruska
    Następny artykułRuiny zamku biskupiego w Rytwianach