• Czas powstania
  • nieokreślony.
  • Opis cech fizycznych
  • Składniki:
  • 3 małe główki kapusty,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 litry wody,
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku.
  • Przygotowanie:
  • Kapustę kroimy na ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wystudzoną kapustę układać warstwami najlepiej w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, każdą warstwę posypać nasieniem kopru lub kminkiem. Całość zalać zimną przegotowaną wodą lekko osoloną z dodatkiem rozduszonego wyciskarką czosnku. Pozostawić w miarę ciepłym miejscu do ukiszenia. Najlepiej smakują podgrzane na oleju rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i mielonym.
  • Opis kontekstów historycznych
  • Potrawa jedzona w okresie postu od wielu wieków. Jest jednym z 12 dań na wigilijnym stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj