Krężałki z Tyszowiec

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    • Czas powstania
    • nieokreślony.
    • Opis cech fizycznych
    • Składniki:
    • 3 małe główki kapusty,
    • 5 ząbków czosnku,
    • 3 litry wody,
    • 1-2 łyżeczki soli do smaku.
    • Przygotowanie:
    • Kapustę kroimy na ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wystudzoną kapustę układać warstwami najlepiej w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, każdą warstwę posypać nasieniem kopru lub kminkiem. Całość zalać zimną przegotowaną wodą lekko osoloną z dodatkiem rozduszonego wyciskarką czosnku. Pozostawić w miarę ciepłym miejscu do ukiszenia. Najlepiej smakują podgrzane na oleju rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i mielonym.
    • Opis kontekstów historycznych
    • Potrawa jedzona w okresie postu od wielu wieków. Jest jednym z 12 dań na wigilijnym stole.