Krężałki z Tyszowiec

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Cmentarz parafialny „Na Zjawieniu”

    Położony jest w południowo -zachodniej części Radomyśla nad doliną...

    Krzyż nad Graniczką

    Rodziny zamordowanych podchorążych czekały 58 lat – do 12...

    Kościół pw. św. Tomasza

    Czas powstania: XVI w. Opis kontekstów historycznych: Pierwszy kościół w tym miejscu...

    Góra „Dorotka” w Będzinie

    Czas powstania: nie dotyczy Opis cech fizycznych: Wzgórze Przemienienia Pańskiego w Będzinie...

    Będzińskie targowisko

    Czas powstania: lata 20. XX w. Opis cech fizycznych: Przy ul. Gzichowskiej...

    Udostępnij

    • Czas powstania
    • nieokreślony.
    • Opis cech fizycznych
    • Składniki:
    • 3 małe główki kapusty,
    • 5 ząbków czosnku,
    • 3 litry wody,
    • 1-2 łyżeczki soli do smaku.
    • Przygotowanie:
    • Kapustę kroimy na ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wystudzoną kapustę układać warstwami najlepiej w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, każdą warstwę posypać nasieniem kopru lub kminkiem. Całość zalać zimną przegotowaną wodą lekko osoloną z dodatkiem rozduszonego wyciskarką czosnku. Pozostawić w miarę ciepłym miejscu do ukiszenia. Najlepiej smakują podgrzane na oleju rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i mielonym.
    • Opis kontekstów historycznych
    • Potrawa jedzona w okresie postu od wielu wieków. Jest jednym z 12 dań na wigilijnym stole.