Czas powstania Gminnego Cudu Regionu

Spichlerz wybudowany w 1756 roku, fundacji Ankwiczów — ówczesnych właścicieli Ryglic. Posiada przybudówki z poł. XX wieku.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Drewniany spichlerz wykonany w konstrukcji zrębowej. Zbudowany na planie wydłużonego prostokąta, z czterema pomieszczeniami. Przykryty dwuspadowym dachem, pokrytym dachówką.

Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu

Spichlerz w Ryglicach, najstarszy tego typu obiekt w regionie, znajduje się przy dworze w Ryglicach.  Spichlerz stanowił zaplecze gospodarcze tegoż dworu. Obie posiadłości należały w tamtych czasach do hrabiego Walentego Ankwicza. Spichlerz składa się z trzech izb oraz poddasza. Pierwsza izba — izba wiejska — posiada kuchnię z piecem oraz komorę, w której znajdują się przedmioty i sprzęty domowego użytku oraz rolnicze. Kolejna izba — izba paradna — to pomieszczenie mieszczańskie. Pomieszczenie to będzie przeznaczone na koncerty, prelekcje itp. Trzecim pomieszczeniem jest szynk, czyli gospoda. Poddasze stanowi salę wystawową, gdzie organizowane będą wernisaże, wystawy artystów i twórców.

Dziś za największą wartość historyczną obiektu oprócz ścian budynku uważa się obramowanie otworu drzwiowego w północnej części elewacji frontowej. Znajduje się tam napis o następującej treści „DIE 21 MAJI ANNO DOMINI 1756”,  co w łacinie oznacza „Dnia 21 maja roku Pańskiego 1756”.

W 1978 roku spichlerz został wpisany do rejestru zabytków pod numerem rejestru A-161.

Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu

Z powodu złego stanu obiektu, w roku 2010 Urząd Miejski w Ryglicach przygotował projekt renowacji i rekompozycji Spichlerza. Ostatnie prace konserwatorskie zakończyły się w 2019 roku. Po renowacji Spichlerz to okazała, piętrowa budowla z dachem krytym gontem. Na dzień dzisiejszy bryła budynku odzwierciedla wygląd spichlerza z zachowanej fotografii z 1915 r.

Dane identyfikacyjne

Województwo: Małopolska

Powiat: Tarnów

Gmina: Ryglice

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj