Czas powstania Gminnego Cudu Regionu

Sery produkowane są od ponad 10 lat przez mieszkankę Kaliszan Janinę Kolińską.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Sery podpuszczkowe solankowe wykonywane są z mleka krowiego niepasteryzowanego, z użyciem tylko podpuszczki, soli oraz przypraw, ziół i dodatków takich, jak: czosnek, bazylia, pieprz, papryka, oregano, pietruszka, żurawina czy orzechy włoskie.  

Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu

Mleko do produkcji serów pozyskiwane jest z własnego gospodarstwa, a krowy wypasane i karmione paszami z pastwisk usytuowanych przy Jeziorze Kaliszańskim i wolnymi od GMO.        

Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu

W 2017 r. sery produkowane przez Janinę Kolińską uzyskały status produktu lokalnego. Od 2019 r. sery są zarejestrowane i sprzedawane w ramach RHD.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj