Czas powstania Gminnego Cudu Regionu
Sery produkowane są od ponad 10 lat przez mieszkankę Kaliszan Janinę Kolińską.
Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu
Sery podpuszczkowe solankowe wykonywane są z mleka krowiego niepasteryzowanego, z użyciem tylko podpuszczki, soli oraz przypraw, ziół i dodatków takich, jak: czosnek, bazylia, pieprz, papryka, oregano, pietruszka, żurawina czy orzechy włoskie.
Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu
Mleko do produkcji serów pozyskiwane jest z własnego gospodarstwa, a krowy wypasane i karmione paszami z pastwisk usytuowanych przy Jeziorze Kaliszańskim i wolnymi od GMO.
Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu
W 2017 r. sery produkowane przez Janinę Kolińską uzyskały status produktu lokalnego. Od 2019 r. sery są zarejestrowane i sprzedawane w ramach RHD.