Czas powstania Gminnego Cudu Regionu

XIX w.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Wydmuszka jajka zdobiona jest ręcznie, specjalnym ostrym narzędziem, w kwiatowe wzory.

Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu

Kroszonka to wydmuszka jajka, która jest barwiona. Następnie metodą rytowniczą (drapaną) nanoszone są wzory kwiatowe, ale nie brakuje też liści ziół, traw, a nawet palm. Inspiracje do zdobienia jaj czerpie się z haftu, który zdobi obrusy, pościel, a także stroje ludowe. Co ciekawe, każdy wzór jest inny i zależy od „ręki” twórcy ludowego.  Kroszonkarstwo zostało w 2019 roku wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.

Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu

Zwyczaj pielęgnowany jest poprzez konkursy na szczeblach regionalnych, lokalnych i regionalnych, ale także podczas warsztatów organizowanych przez instytucje kultury.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj