Czas powstania Gminnego Cudu Regionu
XIX w.
Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu
Wydmuszka jajka zdobiona jest ręcznie, specjalnym ostrym narzędziem, w kwiatowe wzory.
Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu
Kroszonka to wydmuszka jajka, która jest barwiona. Następnie metodą rytowniczą (drapaną) nanoszone są wzory kwiatowe, ale nie brakuje też liści ziół, traw, a nawet palm. Inspiracje do zdobienia jaj czerpie się z haftu, który zdobi obrusy, pościel, a także stroje ludowe. Co ciekawe, każdy wzór jest inny i zależy od „ręki” twórcy ludowego. Kroszonkarstwo zostało w 2019 roku wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.
Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu
Zwyczaj pielęgnowany jest poprzez konkursy na szczeblach regionalnych, lokalnych i regionalnych, ale także podczas warsztatów organizowanych przez instytucje kultury.