Od setek lat nierozerwalną częścią krajobrazu karpackiego są pasące się owce. Gdy w XIV wieku na obszarze Polski pojawił się pasterski lud zwany Wołochami, ukształtował się też specyficzny sposób prowadzenia sezonowego wypasu owiec zwany bacowaniem.

Baczowanie (Bacowanie) to praktyka kulturowego wypasu owiec w polskich Karpatach, którego korzenie sięgają w Polsce XIV wieku i są bezpośrednio związane z migracją pasterzy i osadnictwem wołoskim.

Umiejętność baczowania i funkcjonowanie wsi pasterskich przyczyniło się na przestrzeni wieków do rozwoju obszarów górskich. Wytwarzanie serów podpuszczkowych, szczególnie bryndzy, zapewniało egzystencję na obszarach peryferyjnych, z dala od obszarów nizinnych (sery stanowiły podstawę pożywienia, były niejako pasterskim chlebem). Baczowanie odgrywa istotną rolę w budowania lokalnej tożsamości, wskazywane jest jako źródło bogatej kultury góralskiej, a jego wspólnotowy charakter oraz poszanowania dla natury i drugiego człowieka, od czego zależało coroczne rozpoczęcie wypasu, wraz z obrzędowością, tworzą podstawy do zrównoważonej ochrony krajobrazu kulturowego.

Baczowanie jest związane z powtarzalnym rytuałem dnia, tj. brzaskiem dnia, wschodem słońca, udojem owiec, wypasem, wyrobem serów, odpoczynkiem, kolejnym dojeniem, wypasem i nocnym czuwaniem przy stadzie. Praca trwa nieustannie 24 godz. na dobę – w nocy czuwanie w kolibkach (drewnianych budkach) przy stadzie owiec.

Najbardziej charakterystycznym przejawem baczowania w gminie Istebna jest coroczne, wiosenne Mieszanie owiec.

Ceremonię „Mieszania owiec” prowadzą: sałasznik, bacza, owczorze

Program sałaśniczego obrzędu obejmuje:

–  spędzanie owiec od gospodarzy do koszora  – w tym czasie: grajóm gajdosze.

–  powitanie zacnych gości przez Sałasznika

–  uroczyste rozpoczęcie obrzędu mieszania – gra na trombitach.

–  utworzenie wspólnego koła wokół wbitej do ziemi jodełki – (mojki – goiczka)

–  wpuszczenie owiec do środka koła

–  wspólna modlitwa

–  rozpalenie ogniska przy wejściu do koszora, palenie ziół, okadzanie owiec, podawanie chleba

– oprowadzanie owiec 3x wokół jodełki, palenie ziół,

–  Spędzenie owiec do koszora i próbny udój, owce wydojone wypuszczane na wypas.

–  Obmiar i zlewanie mleka, do kotłów,  wyrób sera i żentycy

–  Ważenie sera (waga ręczna z hoczkiem), zapisywanie

–  Poczęstunek i dzielenie sera. 

–  Wspólna zabawa przy muzyce

Bacza prowadzący owce

Najważniejsze w baczowaniu jest miłość do owiec.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj