Czas powstania Gminnego Cudu Regionu

Początek XXI w. Coroczne wydarzenie organizowane najczęściej na przełomie lipca i sierpnia.

Opis cech fizycznych Gminnego Cudu Regionu

Prozioki – plenerowe wydarzenie kulturalno-rozrywkowe promujące regionalne potrawy oraz lokalnych artystów z Gminy Skołyszyn.

Wydarzenie organizowane jest w miejscu ogólnodostępnych dla wszystkich chętnych, którzy chcą uczestniczyć w tego typu imprezie. Jest to przestrzeń otwarta, na świeżym powietrzu, najczęściej na stadionie sportowym.

Program wydarzenia obejmuje występy młodych artystów z terenu gminy, koncerty zespołów folklorystycznych m.in. Lisowianki, Lischola, Pogórzanie, prezentujących bogaty repertuar tradycyjnych pieśni, tańców i obrzędów.

Opis kontekstów historycznych Gminnego Cudu Regionu

Ważnym elementem wydarzenia regionalnego pn. „Prozioki” są stoiska z domowymi wypiekami, na których znaleźć można tradycyjne, pogórzańskie prozioki, od których wzięła się nazwa wydarzenia. To mączne placki pieczone dawniej na blasze, które do dziś na tym terenie smakowane są na słodko; z konfiturami, dżemem, słodkim serem lub też na słono; z kiełbasą swojską, smalcem ze skwarkami, masłem czosnkowym, kiszonym ogórkiem, pasztetem, bądź innymi specjałami lokalnej kuchni.

Dziś te regionalne potrawy przygotowane są przede wszystkim przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Skołyszyn, które wzajemnie wymieniają się przepisami na lokalny przysmak. Podczas wspomnianego wydarzenia panie prezentują również inne potrawy mączne, tj. drożdżówki, jagodzianki, rogaliki, ciasta i ciasteczka.

Podczas smakowania tradycyjnych dań, organizatorzy zapewniają publiczności występy folkowych zespołów i artystów ze swojego terenu oraz z różnych zakątków Polski.

Stan zachowania/stopień kultywowania Gminnego Cudu Regionu

Tradycja przygotowywania prozioków sięga kilkudziesięciu lat wstecz. Dawniej, gdy w wielu wiejskich domach nie było tak urozmaiconego jadłospisu jak obecnie, prozioki były bardzo popularnym daniem, pożywnym, łatwym w przygotowaniu, spożywanym na zimno i ciepło. Wiele osób powróciło do tego przysmaku z wielkim sentymentem i radością. Tym bardziej, gdy produkt ten prezentowany jest przez doświadczone gospodynie. Sądząc po opiniach wyrażanych przez uczestników wydarzenia, specyficzny smak i sposób jego przygotowania przypada do gustu młodym pokoleniom, a wydarzenie to cieszy się dużą popularnością oraz ma sporą grupę odbiorców.

Dane identyfikacyjne

Województwo: Podkarpackie

Powiat: Jasielski

Gmina: Skołyszyn

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj