Soki tłoczone Bełżeckie powstają w lokalnej, rodzinnej tłoczni owoców i warzyw. Fabryka soków powstała w 2017 r. i choć działa stosunkowo niedługo, ma w swoim dorobku ponad 20 rodzajów różnych soków i 10 rodzajów octów owocowych i kwiatowych.
Soki tłoczone Bełżeckie tłoczone są w miejscowości Bełżec, położonej na Roztoczu. Cenione jest tutaj to co swoje, zdrowe i naturalne, dlatego owoce z których produkowane są soki pochodzą głównie z rodzinnego sadu. Dzięki temu dba się o to aby sok zawsze był najwyższej jakości, co jest ich największą zaletą. Właściciele starannie dobierają również dostawców, aby oferowany przez nich asortyment był najlepszej jakości, oraz pochodził w jak największym stopniu z naszego regionu. Biorąc udział w targach branżowych, oraz konkursach kulinarnych Fabryka Soków nie tylko promuje swoje produkty, ale również region, i gminę Bełżec, w której prowadzi swoją działalność. Dzięki temu zwiększa się świadomość klientów o możliwościach i walorach tutejszego miejsca.
Obecnie cała oferta obejmuje aż kilkanaście smaków w różnych pojemnościach, a także inne produkty tej marki oraz lokalnych producentów. Niektóre rodzaje soków: sok tłoczony – 100% jabłko; sok tłoczony jabłko-gruszka; sok tłoczony burak; sok tłoczony jabłko-burak słaby; sok tłoczony jabłko-burak mocny; sok tłoczony jabłko-marchew-burak. Link do strony: https://fabryka-sokow.pl/kategoria/soki-tloczone/ To właśnie one, podbijają serca klientów. Tworzenie soków o najwyższej jakości i o wyśmienitym smaku to cel Fabryki Soków, która również oferuje usługowe tłoczenie owoców i warzyw z dostarczonych przez klienta produktów. Sezon na tłoczenie rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do ostatniego chętnego. Tłoczy się tylko owoce zdrowe! – zepsutych nie przyjmują. Warzywa muszą być umyte. Śliwki, brzoskwinie, dynie należy wypestkować. Wytłoczony sok można również za pasteryzować w aseptyczne worki z kranikiem, tzw. bag in box o pojemności 3L lub 5L. Oferta skierowana do osób prywatnych jak również do większych gospodarstw rolnych.
Fabryka Soków wykorzystuje do swojej produkcji głównie owoce z rodzinnego gospodarstwa sadowniczego, którego początki sięgają końca lat 70 tych, ub. wieku. Obecnie gospodarstwo zostało podzielone na spadkobierców, dzięki czemu jego areał i produkcja znacznie się powiększa. Pierwszy właściciel gospodarstwa Albin Kuśmierczak, zamieszkały w Bełżcu od 1930 r. od zawsze związany był z owocami. Oprócz własnych upraw, już w latach 60 prowadził skup owoców. Posiadał też niewielką suszarnię owoców, a w latach 80, przy użyciu starej drewnianej prasy tłoczył sok z jabłek na własny użytek.
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/242176932_1562691534072866_2019160767223712901_n-768x1024.jpg)
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/1.-DSC_8012-684x1024.jpg)
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/241647537_1558858901122796_5065051093230261273_n-1024x684.jpg)
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/241689494_1557872084554811_3479765462844394481_n-684x1024.jpg)
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/242968467_1567713636903989_6183708962515697199_n-1024x682.jpg)
![](https://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/wp-content/uploads/2021/10/244366229_1573858939622792_1636097968211252940_n.jpg)