Ocet Jabłkowy Bełżecki

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Kaplica trzech osób w Zagaciu

    Czas powstania: 1895 Opis cech fizycznych: Kaplica zadaszona w barwach...

    Kościół śś. Piotra i Pawła w Bolechowicach

    Czas powstania: pierwotny kościół istniał już w latach 1325-1327 Opis...

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

    Czas powstania: obecny pałac jest wynikiem przebudowy w latach...

    Figura św. Jana Nepomucena w Aleksandrowicach

    Czas powstania: 1755 Opis cech fizycznych: Figura przydrożna św. Jana...

    Kaplica Jerozolimska w Przegini Narodowej

    Czas powstania: 1990-1991 Opis cech fizycznych: W pięknej, leśnej scenerii...

    Udostępnij

    Ocet Jabłkowy Bełżecki powstał początkiem lat 80- tych, kiedy to w miejscowym gospodarstwie sadowniczym Pana Albina Kuśmierczaka zaczęto tłoczyć sok z jabłek i z niego wyrabiać ocet. Robili to tylko na potrzeby własne, ale wszyscy sąsiedzi, rodzina i znajomi znali właściwości lecznicze tego octu.

    Ocet jabłkowy Bełżecki ma barwę żółtą i cudowny aromat jabłek, połączony z charakterystycznym octowym zapachem. Jest żywy i niepasteryzowany. Zawiera dobre kultury bakterii, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Wyróżnia go metoda produkcji, ponieważ, robiony jest z soku, a nie z obierek bądź owoców zalanych wodą. Jest to produkt tradycyjny wpisany na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Można go nabyć w miejscowej tłoczni – Fabryce Soków, która aktualnie zajmuje się jego produkcją. Firma prowadzi również sprzedaż internetową wysyłkową, na www.fabryka-sokow.pl


    Lecznicze właściwości octu z jabłek:


    1.Obniża poziom cukru we krwi – szczególnie polecany cukrzykom. Zawarte w nim pektyny spowalniają proces wchłaniania cukrów, poprawiając jednocześnie wrażliwość komórek na działanie insuliny,
    2.Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo – idealnie zapobiegają infekcjom wywoływanym m.in. przez bakterie E. coli,
    3.To naturalny probiotyk – korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszych jelit, przeciwdziałając problemom po i w trakcie antybiotykoterapii, biegunkach i zaparciach,
    4.Wspomaga odchudzanie – hamuje apetyt a pobudzona nim perystaltyka jelit ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn,
    5.Wspomaga pracę serca – obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów. Reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym chorobom układu krążenia,
    6.Pomaga oczyścić organizm z toksyn – dzięki zawartym w occie przeciwutleniaczom, zwalnia wolne rodniki – przyczynę wielu chorób. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, udar, opóźnia procesy starzenia.

    Pokrewne produkty:
    Ocet Bełżecki Wiśniowy; Ocet Bełżecki Winogronowy ; Ocet Bełżecki Aroniowy i wiele innych smaków.

    Najstarsze wzmianki o occie jabłkowym na terenie Polski pochodzą m.in. z publikacji pt. „Ogrodnictwo zastosowane do potrzeb ziemianina polskiego”, wydanej w 1845 r. we Lwowie. Jej autor, Franciszek Ksawery Giżycki, w książce wypowiada się następująco: „(…) o robieniu octu z soku jabłkowego, który winnemu w niczem nie ustępuje (…)”. Na stronie 260 oraz 261 zamieszczony został „Dodatek trzeci. Robienie octu z soku jabłkowego.”
    Ocet jabłkowy jest związany również z historią Bełżca. Istotną informacją w historii i tradycji produktu jest istnienie w Bełżcu rozlewni octu. Wiele wskazuje na to, że był tam wyrabiany i rozlewany ocet spirytusowy, ale część osób mając w pobliżu rozlewnię octu sama eksperymentowała we własnych domach i wytwarzała octy z owoców różnymi metodami.


    Warto podkreślić, że ocet jabłkowy bełżecki jest także związany z historią ziem o niewielkim uprzemysłowieniu, gdzie były zlokalizowane małe gospodarstwa i poprzez to ludność nie należała do zamożnych. Mieszkańcy szukając z jednej strony oszczędności, a z drugiej chcąc dłużej przechować żywność, czy urozmaicić swoje menu od wielu lat używali octu powstałego z tego, co udało im się zebrać z pól.


    Najbardziej wartościowym i naturalnym produktem jest ocet jabłkowy produkowany z soku. Ze względu na obecność dużej ilości naturalnych cukrów, nie wymaga dosładzania
    i dodawania drożdży do fermentacji. Nie filtrowany, nie siarkowany, naturalnie mętny zawiera wiele cennych składników.


    Do produkcji octu jabłkowego bełżeckiego wybiera się w połowie owoce winnych odmian jabłoni, np. ze starych odmian Antonówka Połtora Funtowa, Szara Reneta, Klos, Mc Intosh oraz Gloster i Idared, i w połowie słodkich, odmiany: Szampion, Golden Delicious, Jonagold. Dla osiągnięcia jak najlepszych walorów smakowych, należy wykorzystywać tylko zdrowe, w pełni dojrzałe owoce. Wyciśnięty z nich sok rozlewany jest do kwasowych kadzi, następnie przykrywany bawełnianym płótnem, aby sok miał dostęp do tlenu. Czas trwania naturalnej fermentacji wynosi 6 miesięcy, w temperaturze pokojowej ciepłej, od 18-25°C. Niczym nie przyspiesza się tego procesu. Gotowy ocet zlewany jest i pozostawia się jego mętny osad i „matkę octową” w kadzi, a następnie rozlewa się do butelek i zakręca.


    Można powiedzieć, że ocet jabłkowy bełżecki jest Gminnym Cudem, który pokazuje wartościowy aspekt rolnictwa naszego regionu. Potencjał jaki drzemie w polskiej produkcji rolnej, która jest naszym dziedzictwem od dziada pradziada. Każda rzecz, która potwierdza naszą historię, tradycję, nasz patriotyzm regionalny i przywiązanie społeczne zasługuje na miano cudu.