Bełżeckie Pierogi z farszem z karpia

    Podobne obiekty, wydarzenia

    Hinko Ethiopus

    Czas powstania: XIV w. opis kontekstów historycznych: Początki osadnictwa na będzińskiej...

    Rezerwat „Łęka”

    Utworzony zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa...

    Ujście Sanu do Wisły w Dąbrówce Pniowskiej

    Dąbrówka Pniowska to wieś w Polsce położona w województwie...

    Cementownia Grodziec

    Czas powstania: 1857 r. Opis kontekstów historycznych: Pozostałości zabudowań Cementowni Grodziec...

    Zamek w Będzinie

    Czas powstania: przełom XIV w. Opis kontekstów historycznych: Będziński zamek jest...

    Udostępnij

    Pierogi z farszem z karpia przygotowywane są według rodzinnego przepisu pochodzącego jeszcze z lat 50-tych.

    Pierogi z farszem z karpia są miękkie i bardzo delikatne w kształcie półkolistym z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczny, zwarty farsz otoczony cienkim ciastem pierogowym. Wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych oraz w 2020 roku zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych jako pierwsze wraz z karpiem wędzonym z powiatu tomaszowskiego oraz przyznano im znak „Jakość Tradycja”. Nie zawierają w sobie żadnych wypełniaczy, są ręcznie klejone. Są bardzo pyszne więc podbijają serca wszystkich, którzy je pokosztują. Do przygotowania farszu wykorzystuje się karpia z tradycyjnej i naturalnej hodowli prowadzonej od trzech pokoleń w Gospodarstwie Rybackim „Bełżec” na Roztoczu.

    Sporządzenie dania według tradycyjnej receptury rozpoczyna się od przyrządzenia nadzienia. Filety z karpia należy piec przez około 15 min w temperaturze 180℃. Ostudzone mięso należy odebrać od ości oraz skóry i drobno posiekać. Rybę miesza się z podsmażoną cebulą, ugotowanym ziemniakiem, jajkiem, ziołami, solą oraz pieprzem i wyrabia się na jednolitą masę. Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebna jest mąka pszenna, jajko oraz gorąca woda. Ciasto należy wyrobić bardzo delikatnie, aby nie lepiło się do rąk ani nie było zbyt twarde. Na rozwałkowanym cieście należy wycinać małe placki o grubości 1 mm. Z placka wycina się krążki i wypełnia farszem. Uformowane pierogi należy gotować w osolonym wrzątku. Gotowe pierogi z farszem z karpia podaję się z podsmażoną na złoto cebulką.

    Właścicielami Gospodarstwa Rybackiego Bełżec są: Anna Kuśmierczak – Kuceł, Antoni Kuśmierczak i Ireneusz Kuśmierczak. Gospodarstwo zajmuje się hodowlą ryb. Rocznie produkuje ich około 150 ton. Poza hodowlą ryb prowadzi też karczmę „Karpiówka”, w której serwowane są dania z ryb. Rodzinna firma Kuśmierczaków rozpoczęła działalność w latach 60. ub. wieku. Od 1988r. funkcjonuje Łowisko Zatyle, a w 2015 r. powstała w Bełżcu „Karpiówka”.


    Bliskość ludności ukraińskiej i polskiej oraz pewna w tym wypadku dyfuzja kulturowa przeniosła na kulinarny grunt Zamojszczyzny pierogi w szerokim asortymencie. W rodzinie Kuśmierczaków ze względu na rodzinną hodowlę karpia zrodził się pomysł na pierogi z farszem z karpia. Wtedy to Zofia Kuśmierczak – babcia Pani Ani, obecnej właścicielki Gospodarstwa Rybackiego Bełżec zaczęła przyrządzać pierogi z farszem z karpia. Zastosowanie karpia do pierogów było więc pomysłem na zagospodarowanie nadwyżek produkowanej żywności.